Dating apps en hun negatieve effecten

Het begint allemaal zo simpel. Je maakt een profiel aan, gooit er een paar foto’s op en schrijft een korte beschrijving over jezelf. Voor je het weet heb je een oneindige lijst van potentiële matches onder je duim. Datingapps hebben ook echt wel voordelen. Maar laten we niet vergeten dat achter dit gemak ook een kant schuilt die je misschien bewust of onbewust mentaal kan aantasten. Dit zijn de negatieve effecten van datingapps.

 

Negatief lichaamsbeeld

Online dating draait aan het begin alleen om uiterlijk, waardoor mensen zich voortdurend kwetsbaar voelen en beoordeeld worden door anderen. Dit kan leiden tot een negatief lichaamsbeeld, met gevoelens van ontevredenheid. Wanneer je veel geswipet wordt, voel je je natuurlijk juist vol van zelfvertrouwen. Maar als je toevallig bij de mensen langskomt die jou niet als hun type zien, en dus niet swipen, is het totaal het tegenovergestelde.

Je kunt vaak afgewezen worden, en afwijzing is nooit leuk. Mensen zitten achter een scherm dus ze durven sneller te zeggen als ze je niet zien zitten of ze ghosten je gewoon.

Tijdverlies

Datingapps kunnen een enorme tijdverspilling zijn. We spenderen urenlang scrollend door profielen, het sturen van berichten en het chatten met matches. Maar eigenlijk maken we weinig tot geen echte connecties. De gesprekken zijn over het algemeen heel oppervlakkig. Dit kan uiteindelijk leiden tot een gevoel van leegte en frustratie, vooral als we ons realiseren dat we veel van die tijd beter hadden kunnen besteden.

Stress en angst

De eindeloze stroom van potentiële matches kan heel overweldigend zijn. De druk om op elke match te reageren of de app dagelijks te openen kan stress en angst veroorzaken. Studies hebben zelfs aangetoond dat gebruikers van datingapps tot drie keer zoveel stress ervaren als niet-gebruikers. Dat is niet niks.

Catfishing

Helaas zijn datingapps ook een broedplaats geworden voor catfishing en misleiding. Mensen kunnen zich anders voordoen dan ze werkelijk zijn. Dit kan met een neppe profielfoto, maar ook gelogen informatie. Wist je bijvoorbeeld dat veel mensen op datingapps liegen over hun familie, vrienden, baan, leeftijd en of ze in een relatie zitten. Dit kan leiden tot een heel vervelende situatie waarin je je echt gekwetst kan voelen.