Hoe geef je iemand een goede rugmassage?

Wanneer je partner er echt helemaal doorheen zit en rondloopt met rug-, nek- en schouderpijn wil je haar waarschijnlijk graag helpen door haar een massage te geven. Maar dat is nog niet altijd even makkelijk als het lijkt. Je kunt dus misschien wel wat tips gebruiken om een goede rugmassage te geven, zodat je partner heerlijk kan ontspannen.

 

1. Laat je partner op haar buik liggen

Voor een echte goede ontspannende massage kan degene die gemasseerd wordt het beste met het gezicht naar beneden gaan liggen. Rechtop zitten is meestal niet productief, aangezien diegene dan alsnog moeite moet doen om rechtop te blijven zitten. Het beste is een stevig bed of de op de vloer op een mat of deken. Eventueel kun je kussens gebruiken voor wanneer je meer druk gaat gebruiken. Liggen geen optie? Dan kan je partner het beste op een stoel zitten en voorover tegen een tafel leunen met de handen als ondersteuning van hoofd, nek en schouders.

2. Gebruik de juiste massageolie of lotion

Er zijn veel verschillende massageoliƫn en lotions, vaak ook met verschillende geuren. Het maakt niet heel veel uit welke olie of lotion gebruikt, zolang het maar helpt om de wrijving tegen te gaan. Gebruik vooral niet te veel, want dat wordt alleen maar een plakkerige bende.

3. Geef de juiste druk

Misschien denk je dat je het beste zo hard mogelijk kunt duwen om de knopen in de spieren los te werken, maar dat is niet zo. Eigenlijk moet het zo min mogelijk pijn doen. Probeer een tussenweg te vinden tussen te hard en te zacht. De ideale druk is vaak gelijk aan de kracht waarmee je een handdoek voorzichtig uitwringt. Vraag vooral ook aan je partner wanneer ze aanwijzingen geeft.

goede massage voor je partner

4. Let op de signalen die je partner geeft

Feedback is namelijk een belangrijk onderdeel van een goede rugmassage. Luister niet alleen naar wat je partner je verteld, maar let ook op andere reacties. Bijvoorbeeld de geluiden die je partner maakt of hoe diegene lichamelijk reageert. Wanneer het lichaam zich aanspant of de ademhaling versneld is er een kans dat je te veel druk zet. Begint je partner te giechelen? Probeer dan meer de palm van je hand te gebruiken in plaats van je vingertoppen.

5. Vermijd bepaalde plekken

Elke plek waar het vel gelijk over het bot zit kun je het beste vermijden, zoals de ruggengraat. Ook plekken met veel zenuwen en bloedvaten kun je beter ontwijken, bijvoorbeeld de sleutelbeenderen en oksels. Je kunt er wel langs masseren, maar geef bij voorkeur geen druk op dergelijke plekken. Hoe gevoelig de plekken zijn, verschilt ook per persoon.

6. Gebruik de juiste snelheid

Net zoals dat je veel of weinig druk kunt zetten, kun je natuurlijk je handen snel of langzaam bewegen. Wanneer je je handen sneller beweegt, is dit vooral stimulerend, terwijl een lager tempo meer voor ontspanning zorgt. Voor de rug zijn ook vooral lang beweging geschikt, van de schouders naar het middel. Wil je partner graag meer druk op een specifieke plek, dan kun je ook je onderarmen of knokkels gebruiken.