Fase 1: romantiek

Deze fase is één en al genieten. Je bent verliefd, wil het liefst dag en nacht samen zijn en doet alleen maar leuke dingen. Zelfs de stomste klusjes worden leuk als je het samen doet. Je laat alleen maar het leukste van jezelf zien en hebt het gevoel je soulmate gevonden te hebben.

Fase 2: bijschaven

Door het intensieve contact leer je elkaar in korte tijd goed kennen. Dan ineens blijkt de ander soms toch iets minder leuk dan gedacht. Maar wat nu? Imperfecties horen er nou eenmaal bij, dus schaaf je beeld gewoon een beetje bij. Dat je ze eerst niet zag door je liefdesbril, ligt niet aan de ander. Er blijft nog genoeg leuks over.

fases relaties man man 2

Fase 3: botsingen

Dan kan er een lastige fase voorbij komen, waarin jullie zo aan elkaar gewend raken dat je de dynamiek van de eerste paar weken mist. Dit gepaard met ergernissen of twijfels. Hierbij is het belangrijk om je gevoelens uit te spreken en patronen te verbreken. Denk bijvoorbeeld aan een etentje voor 2 buiten de deur of een spontane strandwandeling. Uitwaaien maar!

Fase 4: vertrouwen

Jullie vinden elkaar leuk, dus wees hier blij mee en leer elkaars tekortkomingen te accepteren. Na wat kleine ruzies, zal de rust terugkeren. Het is een fase waarbij de kriebels van eerst vervangen worden door een gevoel van veiligheid en vertrouwen.

fases relatie man man

Fase 5: nieuw bewustzijn

De laatste fase is in feite een heel nieuw hoofdstuk dat je doorloopt. Jullie liefde heeft zo veel verschillende vormen aangenomen, dat je er inmiddels vanuit kunt gaan dat het goed zit. Jullie steunen elkaar op goede en minder goede momenten, kennen elkaar door en door, en willen de rest van jullie levens bij elkaar zijn.

Je zult de fases nooit één voor één doorlopen, zeker niet in deze volgorde. Soms kom je ze op één dag allemaal tegen, het volgende moment bevind je je in stabieler vaarwater. Uiteindelijk gaat het er niet om dat iemand beter is of vaker gelijk heeft dan de ander, maar dat iedereen gelukkig is en zijn eigen gang kan gaan.