Een break-up kan zwaar zijn, vooral de periode erna

Het doorstaan van een break-up kan een van de meest emotioneel uitputtende en moeilijke ervaringen zijn in het leven. Het verlies van een relatie, met alle gedeelde herinneringen en toekomstplannen, kan diepe gevoelens van verdriet, eenzaamheid en zelfs wanhoop veroorzaken. Het kan aanvoelen alsof de wereld om je heen instort en je de kracht ontneemt om door te gaan. Het zijn juist in moeilijke tijden als deze dat we onszelf niet helemaal meer in de hand hebben. Het kan zelfs voorkomen dat we juist de verkeerde dingen gaan doen. Juist om dit te voorkomen, hebben wij de vijf dingen die je nooit moet doen na een break-up voor je op een rijtje gezet.

 

1. Geef elkaar de ruimte en laat elkaar met rust

Misschien wel de meest voorkomende fout die mensen maken na een break-up: contact opnemen met je ex. Hoewel begrijpelijk, is het een van de meest onhandige dingen om te doen na een break-up. Na een break-up is het namelijk essentieel dat je afstand van elkaar neemt en elkaar juist niet ziet of spreekt. Door dit te doen, kun je innerlijke rust vinden en voorkomen dat je constant herinnerd wordt aan wat niet werkte. Zodra jullie weer contact met elkaar hebben, krijgen jullie beiden geen rust en kun je ook niet verder met je leven. De relatie werkte niet om een reden. Stop daarom het contact en kwel jezelf en je ex niet langer.

2. Blijf voor nu ook niet in contact met andere betrokkenen

Stop alle communicatie om het moeilijke contact te vermijden na een break-up. Het werkt het beste als je dat niet alleen doet met je ex zelf, maar ook met diens familie en vrienden. Verwijder het nummer van je ex (zelfs als je het uit je hoofd weet) en ontvolg elkaar op sociale media. Het is belangrijk om alle digitale banden door te snijden, zodat je jezelf kunt bevrijden van constante herinneringen en de mogelijkheid om terug te kijken. Deze stap helpt je om ruimte te creëren voor persoonlijke groei en emotioneel herstel na de break-up. Deze stap is uitdagend maar essentieel om vooruit te gaan en een nieuw hoofdstuk te beginnen. Stel je hebt een ontzettend goede relatie met de broers of zussen van je ex, kun je later als alles weer rustig is natuurlijk wel contact opnemen. Het is voornamelijk cruciaal dit nooit te doen direct na een break-up.

3. Ga je ex niet stalken op sociale media

Een ander veel voorkomende fout is het stalken van je ex op sociale media. Natuurlijk heb je je ex geblokkeerd, maar stop jezelf ook van het maken van een ander account om te kijken wat er nieuw is met je ex. Of zelfs je vrienden laten stalken. Het stalken van je ex op social media schaadt je emotionele gezondheid en bemoeilijkt het loslaten na de break-up. Geef jezelf de tijd en ruimte om te helen en je te concentreren op je eigen welzijn. Door afstand te nemen van sociale media en je te richten op positieve activiteiten, zal je langzaam maar zeker merken dat je sterker wordt en beter in staat bent om de break-up achter je te laten en vooruit te gaan.

4. Vraag je gezamenlijke vrienden niet naar je ex

Het kan natuurlijk goed zijn dat jij en je ex onderdeel zijn van een gezamenlijke vriendengroep. In situaties als deze is het altijd lastig, want je kunt je vrienden niet verbieden je ex niet meer te zien. Daarnaast is het voor hen ook lastig: als jullie wat leuks gaan doen, moeten ze jullie dan allebei wel uitnodigen? Daarbij komt dat het natuurlijk erg verleidelijk is om je vrienden te vragen naar je ex. Zij zien en horen natuurlijk wel nog steeds dingen. Toch is het beter voor je eigen bestwil om the bigger person te zijn en dit niet te doen. Door je te richten op je eigen geluk en persoonlijke ontwikkeling, zul je sterker worden en in staat zijn om de breuk achter je te laten. Onthoud dat jij je eigen prioriteit bent en dat je de kracht hebt om je leven in een positieve richting te sturen.

5. Je moet niet doen alsof het allemaal niks voorstelt

Als laatste moet je nooit doen alsof de break-up je niks doet. Sommige mensen weigeren de pijn te voelen of de afwijzing te accepteren, dus doen ze alsof alles in orde is. Ze worden over-productief en gaan juist elke avond uit. Mannen en vrouwen reageren allebei anders op een break-up. De psychologische inzichten over de man stelt dat zij vaak doen alsof alles normaal is, zelfs als dat niet zo is. Er is namelijk geen knop om de pijn die je voelt weg te laten gaan. Het is van belang om eerst te rouwen, en wanneer dat zware gevoel is afgenomen, kun je verder met je leven. Het is oké om verdrietig te zijn en jezelf de ruimte te geven om je gevoelens te verwerken. Zoek steun bij mensen die om je geven en laat hen je helpen bij het proces van genezing en groei. Het is een gezonde en belangrijke stap om jezelf toe te staan om te rouwen voordat je verder gaat met je leven en de mogelijkheid hebt om een gezonde toekomst op te bouwen.

Wil jij zo snel mogelijk je ex uit je hoofd krijgen? Lees dan hoe jij je ex-vriendin vergeet.