Nederland scoort goed

Op basis van onderzoek van Henley & Partners, een Brits bureau voor advies over investeringsmigratie, hebben wij gecheckt hoeveel landen je met welk paspoort in kan. Hier wordt ieder jaar gekeken naar met welk paspoort je de meeste landen in kan komen, zonder visum aan te hoeven vragen. Hierbij hebben zij 227 reisbestemmingen over de hele wereld naast elkaar gelegd, en per land gekeken welke landen daar vrij naartoe kunnen reizen.

Een mooi voordeel: wij Nederlanders doen het goed op deze lijst. Gezamenlijk met Zweden, Zuid-Korea en Finland delen we de nummer twee op de ranglijst. Een keurige score dus. Hoeveel landen we in kunnen met ons paspoort? Maar liefst 193. Voor de andere landen zijn wij genoodzaakt om een visum aan te vragen. We hebben in ieder geval genoeg voor de gemiddelde avonturier toch?

Welk land wint op de ranglijst met ‘het beste paspoort ter wereld’?

Welk land scoort het beste op de lijst? Ook hier is een gedeeltelijke eerste plek. Met een Italiaans, Japans, Frans, Duits, Spaans of een Singaporees paspoort kan je de meeste landen in. Dit zijn er 194. Dat is er eentje meer dan waar wij als Nederlanders in kunnen. Dat land waar wij niet zonder visum in kunnen, en die andere landen wel is Vietnam. Voor de rest zijn er weinig verschillen. Afghanistan scoort het slechtst op deze lijst. Met een Afghaans paspoort kan je van alle 227 bestemmingen er maar 28 vrij bezoeken.

Welke landen wij niet zomaar in kunnen

Er zijn een aantal landen waar wij als Hollanders niet zomaar in kunnen, zonder een visum aan te vragen. Voor de volgende plekken moeten wij, wanneer we ze willen bezoeken, een visum aanvragen. Dit gaat om: Afghanistan, Algerije, Azerbeidzjan, Benin, Bhutan, Kameroen, Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Congo, Congo-Kinshasa, Ivoorkust, Cuba, Equatoriaal Guinee, Eritrea, Ghana, Guinea, India, Liberia, Libië, Mali, Nauru, Niger, Nigeria, Noord-Korea, Papoea-Nieuw-Guinea, Rusland, Zuid-Soedan, Soedan, Syrië, Turkmenistan, Oeganda, Vietnam en Jemen. Gelukkig zijn dit niet de meest populaire vakantielanden, en houden we genoeg opties over. 

Al helemaal zin om je paspoort te pakken, en een lekkere vakantie te boeken? Lees dan over de goedkoopste vakantielanden ter wereld.