Al zou je nu een nieuw tablad openen en de definitie van ‘podcast’ opzoeken, stuit je hoogstwaarschijnlijk op warrige samenhang van begrippen. Dat komt omdat het het onderhand een erg uiteenlopende begrip is geworden. Niet complex, maar vooral heel divers. Laten we je meenemen in de wereld der podcasts.

Wat is een podcast?

Een podcast is een on-demand internet-/radio-gesprek. Het woord bestaat uit een mengelmoes van pod (iPod) en broadcast, tada. De meeste podcasts bestaan uit gesprekken tussen een zogenaamde host en een gastspreker. In andere gevallen is het een monoloog waarin een persoon zijn gedachten deelt of een theorie probeert over te brengen. Maar binnen dit bestel is zowat alles mogelijk.

wat is een podcast?

De onderwerpen in de verscheidene opnames lopen zeer uiteen. Aangezien de populariteit van deze audiobestanden in rap tempo stijgt, wordt het aanbod ook steeds groter. Er zijn podcasts die veel gemeen hebben met een radio-programma. Podcasts met interviews over allerlei onderwerpen. Cabaret-achtige voorstellingen, verhalen vertellers en allerlei andere vormen. Er bestaan podcasts over sport, games, lifestyle, mode, koken, politiek, onderwijs, gezondheid en ga zo maar door. Je kan het dus gebruiken als tijdverdrijf of tijdens het doen van andere dingen. Maar het kan ook je kijk op de wereld verbreden en je informeren, mits je de geschikt podcast voor jou vindt.

Is het gratis om podcasts te luisteren?

Het fijne is dat de meeste gratis zijn en je het altijd en overal kan beluisteren. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat je podcasts kunt downloaden of streamen. Ideaal dus wanneer je even je innerlijke Gorden Ramsey aan het zoeken bent tijdens het koken of een lange fietsrit voor de boeg hebt. En alles tegenwoordig wordt crossmediaal gemaakt en ingezet zodat je het ook op elk device aan kunt slingeren. Op je laptop, smartphone, tablet en ga zo maar door.

Denk ja na het lezen: hé, dat lijkt me wel wat voor mij. Dan hebben we een vijftal Nederlandstalige podcasts. Of 10 goede podcast van zowel binnen- als buitenland.