Wat is een latrelatie en kan het werken?

Eigenlijk is een latrelatie een relatie zoals elke andere: je houdt van elkaar en je vindt het fijn om bijzondere momenten met elkaar door te brengen. Alleen is het verschil dat je niet samenwoont, net zoals aan het begin van de meeste relaties. De lat in latrelatie staat voor living apart together.

Jullie hebben beiden je eigen huis, maar slapen meestal wel bij elkaar. Een latrelatie kan bijvoorbeeld komen doordat jullie allebei in een andere stad werken. Of jullie hebben elkaar bijvoorbeeld via een goede dating app gevonden en wonen ver weg van elkaar. Bij een latrelatie kunnen wel wat meer dingen fout gaan dan bij een relatie waarbij je samenwoont, maar daar hebben we een aantal tips voor.

notebook romantisch

Met deze tips kan jouw latrelatie werken

Dus zit jij in een dergelijke relatie? Check dan de onderstaande tips:

1. Maak duidelijke afspraken

Om miscommunicaties te voorkomen, is het verstandig om duidelijke afspraken te maken. Wanneer zien jullie elkaar? De voorkeur gaat uit naar vaste dagen, zodat jullie beiden weten waar jullie aan toe zijn. Zo voorkom je ook dat één van de twee af heeft gesproken op een moment dat de ander juist vrij heeft en verwacht dat jullie elkaar zien. Wees ook duidelijk over je planning, wanneer je bijvoorbeeld wél en geen tijd hebt om te appen.

2. Communiceer door te bellen

Over appen gesproken: probeer dit zo min mogelijk te doen. Als het niet anders gaat is het best leuk om even met elkaar te appen, maar zorg dat je vooral belt of videobelt met elkaar. Niet alleen kan je niet goed aanvoelen hoe de ander zich voelt, maar is ontstaat er ook veel sneller een miscommunicatie als je met elkaar chat. En het is toch ook veel leuker om elkaar te horen of te zien?

friends

3. Zet de latrelatie op #1

Heel simpel: als je bij elkaar woont is het onmogelijk om elkaar mis te lopen. Maar bij een latrelatie werkt dat natuurlijk heel anders. Jullie hebben allebei jullie eigen activiteiten en zijn daar waarschijnlijk tot in de avond druk mee. Als je los van elkaar woont is het heel makkelijk om alle activiteiten die wel een vaste plek in de week hebben af te werken en daarna pas aan je partner te denken. Hierbij helpt ook weer: maak duidelijke afspraken, zo voorkom je dat je elkaar constant misloopt.

4. Doe leuke dingen als je elkaar ziet

Eindelijk is het weer zover: jullie zien elkaar weer na een drukke week. Het is dan heel makkelijk om je pyjama lekker aan te trekken, tegen elkaar aan te gaan liggen en je favoriete serie te kijken. Maar een goede tip is om elke minuut dat jullie bij elkaar zijn te zien als een date. Want kom op, jullie zien elkaar waarschijnlijk weinig. Ga bijvoorbeeld lekker naar een restaurant of ga er een dagje op uit naar een stad waar jullie allebei nog nooit zijn geweest. Check ook hoe je de relatie spannend houdt.

Tip: wanneer je erop uit gaat, kan je ook ergens anders afspreken. Wanneer zij bijvoorbeeld in Groningen woont en jij in Limburg, is een dagje Utrecht een leuke optie.

notebook latrelatie date

5. Luister niet te veel naar je omgeving

Wanneer je omgeving zich te veel gaat bemoeien met je relatie, is het tijd om dat aan te geven bij de mensen die dat doen. Het is namelijk jouw relatie en niet die van hun. En elke relatie is anders. Stel dat je vrienden of familie de hele tijd zeggen dat het geen goed idee is om de relatie nog aan te houden vanwege de afstand, dan ga je dat na een tijdje geloven en is de kans groot dat je er uiteindelijk een punt achter zet en het inderdaad niet gaat werken.