Als je te fanatiek bent geweest in de sportschool of iets zwaars hebt moeten tillen dan heb je grote kans dat je daarna spierpijn hebt. Dit wordt veroorzaakt door het langdurig en/of te intensieve belasting van je spieren. Hoewel je misschien denkt dat het goed teken is dat je spierpijn hebt na een trainingssessie, kan het ook blessures veroorzaken.

 

Soorten spierpijn

Vanwege een ophoping van afvalstoffen in je lichaam zoals melkzuur wordt spierpijn veroorzaakt. Iedereen kent het gevoel wel. Je voelt je stijf en bewegingen gaan moeizamer dan normaal. Ook zal je vast wel gemerkt hebben dat er verschillende soorten spierpijn zijn. We zetten ze even op een rijtje:

Verlate Spierpijn: Dit is spierpijn die pas later komt. Na een flinke ontspanning kan het gebeuren dat je pas 24 uur later spierpijn krijgt. Dit kan tot een week aanhouden. De ergste pijn is gemiddeld na 48 uur.

Spierpijn door kneuzing of scheuring: Deze spierpijn komt door een blessure. In dit geval is het verstandig om snel rust te nemen. Als de pijn blijft aanhouden dan is het verstandig om je huisarts te bezoeken voor verder advies.

Acute spierpijn: Dit gebeurt tijdens een wedstrijd of trainingssessie. Als je merkt dat dit gebeurt dan moet je rustig aandoen en niet de grenzen van je lichaam overschrijden.

Hoe vaak armen trainen

Wat helpt tegen spierpijn?

1. Warming-up en cooling-down

De eeuwenoude truc is natuurlijk dat je altijd een warming-up moet doen voor je begint aan sporten. Hierdoor komen je spieren lost en schakelt je lichaam over van rust naar actief. Een cooling-down na het sporten zorgt ervoor dat je weer terug naar die ruststand gaat. Ook dit is belangrijk.

2. Pak je rust

Sport niet te vaak terwijl je het gevoel hebt dat je spieren overbelast zijn. Dit kan blessures en steeds ergere spierpijn veroorzaken.

3. Warm bad of massage

Is de pijn te acuut en erg? Ga dan zeker even in een warm bad liggen of vraag je vriendin om een massage. Dit zorgt ervoor dat de pijn snel vermindert.

4. Eet de juiste voeding

Je lichaam heeft eiwitten nodig om je spieren in goede conditie te houden. Eet dus flink wat kip, ei, zuivel en andere bronnen van eiwitten. Dit werkt erg preventief tegen spierpijn. Deze ontbijtjes met veel calorie├źn werken daarbij goed.

5. Goede lichaamshouding

Zorg dat je tijdens het sporten een goede lichaamshouding hebt. Voer je oefeningen correct uit. Het is beter om een lager gewicht te pakken en de oefening correct uit te voeren dan andersom. Spierpijn voorkomen is belangrijk, maar dit voorkomt tevens blessures.