Waarom heeft iemand “meer ruimte nodig”?

Als iemand meer ruimte nodig heeft, dan heeft diegene klaarblijkelijk wat meer tijd voor zichzelf nodig. Dit hoeft ze niet per se te verlangen omdat ze je niet leuk vindt. Er kunnen heel andere oorzaken zijn dat ze ruimte nodig heeft. Deze vind je hieronder:

1. Je partner vindt het lastig om zichzelf open te stellen

De reden dat iemand moeite heeft met zichzelf openstellen, gaat vaak ver terug tot aan de kindertijd. Iemand die is opgegroeid met ouders die er emotioneel niet waren of waarbij het raar was om over je gevoel te praten, kan hier later nog veel last van hebben. Ze voelen zich ongemakkelijk wanneer ze iemand dichtbij laten komen en wanneer ze merken dat ze zich open moeten stellen. Dit heeft tijd nodig. Het is dan ook niet gek als iemand om deze reden aangeeft ruimte nodig te hebben in de relatie.

2. Je partner heeft behoefte om dingen te gaan ontdekken

Het belangrijk om jezelf te ontdekken en dit te blijven doen in je leven. Je kan geen relatie beginnen als je jezelf nog moet leren kennen en ontdekken. Aan jezelf werken kan met je partner, maar het is niet gezond om daadwerkelijk alles met je partner te doen. Daarom is een reden om jezelf nog te leren kennen een goede reden om ruimte nodig te hebben in een relatie.

ruimte nodig in relatie

3. Je partner voelt zich verloren

Een relatie is geven en nemen. Te veel nemen is niet eerlijk tegenover de ander, maar te veel geven is niet eerlijk tegenover jezelf. Je kan het gevoel krijgen dat je jezelf bent kwijt geraakt tot op een bepaalde hoogte. Je hebt in dit geval ruimte nodig om je weer een individu te voelen. Je verlangt naar meer tijd met je vrienden, meer hobby’s uitoefenen of andere dingen die jou jou maken.

4. De ander twijfelt

Wanneer het een tijdje minder goed gaat in de relatie, kan het voorkomen dat je partner begint te twijfelen aan de relatie. Je partner kan zich afvragen of jij wel degene bent met wie hij of zij oud en gelukkig gaat worden. Twijfel in een relatie na een slechte periode is best normaal. Het is de kunst om hier samen sterker uit te komen. Dit kan een reden zijn dat iemand ruimte nodig heeft in de relatie. Geef elkaar die ruimte, dit kan namelijk de redding zijn van jullie relatie. Je weet pas wat je mist als het er niet meer is.

5. Het gaat volgens je partner te snel

Het kan voorkomen dat iemand snel in paniek raakt wanneer iets te dichtbij komt. Het kan wat verwarrend zijn als iemand om ruimte vraagt terwijl het juist zo goed gaat. Jullie hebben het toch leuk samen? Dat klopt, maar iedereen heeft een eigen tempo waarin alles gaat. Het kan voor iemand zijn gevoel allemaal veel te snel gaan. Dit zie je vaak wanneer iemand last heeft van bindingsangst. Dat is niet erg, het heeft simpelweg wat tijd nodig. Gun elkaar die tijd en vooral de ruimte.