Speciale kerk genaamd de Sagrada Familia

De Sagrada Familia is een bijzondere kerk in Barcelona. Het begon allemaal in 1881 met een man genaamd Josep María Bocabella y Verdaguer, die wilde dat er een katholieke kerk zou komen ter ere van de Heilige Familie. Later hielp de jonge architect Antoni Gaudí mee aan dit project, en dat maakte de kerk groter en indrukwekkender.

De Sagrada Familia wordt echt enorm. Het bouwwerk heeft vijf delen binnenin, drie gevels aan de buitenkant, en wel achttien torens. De allerhoogste toren in het midden wordt 172,5 meter hoog en staat symbool voor Jezus Christus. Dit wordt dan de hoogste toren van heel Barcelona. Maar wanneer zal de Sagrada Familia eindelijk klaar zijn?

Wanneer is de Sagrada Familia klaar?

Theoretisch zou de Sagrada Família in 2026 moeten worden voltooid. Dat is ook het jaar waarin Antoni Gaudí honderd jaar geleden overleed. Het langzame verloop van de bouw is te wijten aan verschillende problemen.

Problemen stapelen zich op

Tijdens de bouw van de Sagrada Familia zijn er veel problemen geweest. Bijvoorbeeld Gaudí die stierf in 1926 na een ongeluk met een tram, waarna zijn leerling het project over nam.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog in 1936 werd de kerk geplunderd en gingen veel plannen en modellen verloren. Ondanks dat, ging de bouw door met wat er nog over was.

Toen kwam de pandemie in 2020, en dat zorgde voor problemen. De kerk moest sluiten voor bezoekers, en dat betekende minder geld om de bouw te betalen. In 2021 verloor de kerk 81 miljoen euro aan inkomsten.

sagrada familia

Einde is in zicht

De directeur van de Bouwraad zegt dat de bouw in 2026 mogelijk niet klaar zal zijn, tenzij er genereuze mensen zijn die willen helpen.

De hoogste toren van de kerk zal er prachtig uitzien als deze eenmaal is gebouwd. Het wordt bekroond met een kruis bedekt met kleurrijk keramiek en glas, als eerbetoon aan Gaudí. Op 27 september 2023 werd de bouw van de toren gewijd aan de evangelist Sint-Matteüs voltooid, samen met beelden van een engel en een adelaar. Er moeten nog een paar torens worden voltooid, en dat zal in 2026 gebeuren, ter herdenking van Gaudí’s honderdste sterfdag.

Wil jij wel een bezoekje brengen aan Barcelona? Binnenkort kan dat met de trein van Amsterdam naar Barcelona.