Wat doet een onderwijsassistent eigenlijk?

Een onderwijsassistent speelt een belangrijke rol in het klaslokaal. Ze werken samen met docenten om leerlingen te ondersteunen en te helpen bij hun ontwikkeling. Onderwijsassistenten kunnen ingezet worden bij verschillende leeftijdsgroepen, van kleuterschool tot middelbare school. Het salaris van een onderwijsassistent is afhankelijk van ervaring, opleidingsniveau en regio.

Dagelijkse taken van een onderwijsassistent kunnen bestaan uit: ondersteuning bieden aan leerlingen met speciale behoeften; toezicht houden op de klas tijdens activiteiten of pauzes; individuele begeleiding bieden aan leerlingen die extra hulp nodig hebben; materiaal voorbereiden voor lessen; assisteren bij administratieve taken zoals het nakijken van werk of het bijhouden van rapportages.

Wat is het salaris van een onderwijsassistent?

Het salaris van een onderwijsassistent kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals ervaring, opleidingsniveau en de regio waarin je werkzaam bent. Over het algemeen ligt het salaris van een onderwijsassistent tussen de 1.600 en  2.500 euro bruto per maand.

Het exacte salaris dat je kunt verwachten hangt ook af van het type onderwijsinstelling waarin je werkt. Onderwijsassistenten die werkzaam zijn bij basisscholen of middelbare scholen hebben doorgaans een ander salarisschaal dan diegenen die werken bij speciaal onderwijsinstellingen. Daarnaast kan het behalen van aanvullend versterken of specialisaties ook invloed hebben op je salaris. Zo kunnen onderwijsassistenten met een diploma in speciaal onderwijs vaak rekenen op een hoger startsalaris.

salaris onderwijsassistent

Welke opleiding heb je nodig om onderwijsassistent te worden?

Om als onderwijsassistent aan de slag te gaan, heb je meestal minimaal een MBO-diploma niveau 3 nodig in de richting van Onderwijsassistent of Pedagogisch Medewerker Kinderopvang. Deze opleiding biedt studenten theoretische kennis en praktische vaardigheden om effectief te kunnen werken als onderwijsassistent.

Tijdens de opleiding leer je onder andere over pedagogiek, didactiek en communicatievaardigheden. Sommige scholen bieden ook de mogelijkheid om door te groeien naar een MBO-diploma niveau 4, waarbij je meer verantwoordelijkheden krijgt en bijvoorbeeld zelfstandig lessen kunt geven.

Kortom, als onderwijsassistent kun je een carrière verwachten waarin je een belangrijke rol speelt in het ondersteunen van leerlingen en docenten. Het salaris van een onderwijsassistent kan variëren afhankelijk van ervaring, opleidingsniveau en regio. Een MBO-diploma niveau 3 in de richting van Onderwijsassistent of Pedagogisch Medewerker Kinderopvang is meestal vereist om aan de slag te gaan als onderwijsassistent.

Meer lezen over salarissen? Check dan eens het gemiddelde salaris van een loodgieter.