Wanneer leert een baby praten?

First things first: het verschilt natuurlijk per kind wanneer een baby leert met praten. Maar je kan ervan uitgaan dat een baby na ongeveer 10 maanden begint te brabbelen. In deze fase klinkt het allemaal nog vrij random, maar na twaalf maanden leert een baby iets beter te praten en beginnen de klanken echt op woordjes te lijken. Wanneer ze één tot anderhalf jaar oud zijn, gaan ze ook zinnen van twee woorden begrijpen en leren zij steeds beter zelf verhaaltjes te vertellen. Er zijn ook manieren om het leren praten van je kiddo te stimuleren. Hieronder vind je een aantal tips waarmee jij jouw baby leert te praten:

 

1. Maak je baby attent op geluiden

Tussen de 0 en de 18 maanden luistert een kind veel naar geluiden en probeert hij of zij daarin onderscheid te maken. Dit proces kun je stimuleren door je kind attent te maken op de gekke geluidjes die je zelf maakt. Maar ook speelgoed met nieuwe geluidjes is goed voor zijn ontwikkeling.

2. Herhaal de geluiden die je kind maakt

Herhaal het geluid die je kind maakt. Kijk hem of haar aan en lach daar dan bij. Door dit te doen help je te ontdekken dat hij zelf een stem heeft.

3. Zing liedjes

Neem je kind op schoot en zing wiegeliedjes of versjes. Maak daarbij bewegingen die erbij horen en kijk je kind aan terwijl je voor hem of haar zingt.

4. Creëer een rustige omgeving

In een rustige omgeving is het voor een baby makkelijker om zich op verschillende geluidjes te concentreren. De radio of tv kan afleidend zijn.

5. Praat met je kind terwijl je hem verschoont of te eten geeft

Het is goed om met je kind te praten wanneer je hem bijvoorbeeld eten geeft of hem moet verschonen. Het is belangrijk dat je dan makkelijke en goede zinnen gebruikt, zodat die daarvan kan leren.

Wil jij als vader in spe meer lezen over de ontwikkeling van kinderen en alles rondom het vaderschap onder de knie krijgen? Lees dan wanneer een baby begint met kruipen.