Wanneer is iemand te jong voor je?

Als we het hebben over een ‘gepast’ leeftijdsverschil in een relatie, dan kunnen de discussies lang aanhouden. Op de vraag wat nu eigenlijk té jong is, daar zal iedereen een antwoord op geven. Hoe jong “te jong” is hangt voor velen af van de mate van volwassenheid van een persoon, diens doelen in het leven en geloofsovertuiging. Vaak is het zo dat hoe jonger je bent, hoe minder volwassen we zijn door een gebrek aan levenservaring. Voor de hamvraag ‘Hoe jong is té jong?’ moet je dus kijken naar verschillende aspecten. Als we kijken naar wanneer een groot leeftijdsverschil lastig zou kunnen zijn, dan doelen veel mensen op de leeftijdsfase waar je jezelf in bevindt.

 

Hangt het perfecte leeftijdsverschil af van een leeftijdsfase?

Stel: twee personen hebben een relatie, waarbij het leeftijdsverschil rond de 12 jaar ligt. De ene is 18 en bevindt zich nog tussen de schoolbanken op de middelbare school en onder de dakpannen bij paps en mams, terwijl de ander de 30 al heeft aangetikt en een fulltimebaan heeft. Doordat het contrast zo groot is, is uit onderzoek gebleken dat dit soort relaties vaak voor op de lange termijn een minder grote kans van slagen hebben.

Vergelijk je dit leeftijdsverschil met een dame van 35 en een man van 47, dan zal het contrast wat betreft de leeftijdsfase waar ze zich in bevinden minder groot zijn. Beide zijn dan hoogstwaarschijnlijk voorzien van een baan en onafhankelijk. Daarnaast zeggen ook veel mensen dat ze zo jong zijn als hoe ze zich voelen. Frank Sinatra zong eerder ‘You make me feel so young, You make me feel like spring sprung’.

Hoewel jeugdigheid natuurlijk in het hart zit, helpt het wel degelijk als de jeugd ook in de rest van het lijf zit. Een relatie met iemand die jonger is dan jij zeurt volgens velen niet over verantwoordelijkheden en verplichtingen. De reden dat veel mannen dus hun oog laten vallen op een ‘groen blaadje’, dat is dan eigenlijk helemaal nog niet eens zo gek.

Leeftijdsverschil dilemma: wanneer is ze echt te jong?

Hoewel een groot leeftijdsverschil dus zijn voordelen kan hebben, hoeft het niet altijd positief uit te pakken. Als jij een relatie hebt met een dame die een stuk jonger is en zij eindelijk klaar is te settelen en te werpen, dan bevind jij je hoogstwaarschijnlijk in een latere leeftijdsfase. Misschien schommel je dan wel rond de vijftig. Dat zou kunnen betekenen dat jij zestig bent op het schoolplein en tegen de tachtig of negentig bij het afstuderen van je dochter of zoon. Bovendien is de kans dat jij je kleinkinderen ontmoet dan wel aanzienlijk lager. Het is daarom goed rekening te houden met je toekomstdromen, het eventuele leeftijdsverschil tussen jou en je kinderen en wat voor impact deze zouden kunnen hebben op alle partijen.