Hoeveel is te veel suiker en wat zijn de signalen?

Volgens het Voedingscentrum is 60 gram vrije suiker per dag voor mannen nog gezond te noemen. Bij vrouwen is dat ongeveer 50 gram per dag. In totaal mag je ongeveer 90 gram (vrije suikers én natuurlijke suikers) suiker per dag binnenkrijgen. Maar hoe weet je zou wanneer je te veel suiker inneemt? Je zou natuurlijk nauwkeurig bij kunnen houden wat je eet. Maar niet iedereen heeft daar de tijd voor, of zin in. De onderste vijf punten zouden een teken kunnen zijn.

1. Een droge huid

Suikers kunnen zorgen voor ontstekingen in je lichaam, en dus ook in je huid. De grote hoeveelheden insuline die je lichaam elke keer aan moet maken kan vocht uit je huid onttrekken. Dat kan tot acne en een drogere huid leiden. Heb jij dus wel eens last van onzuiverheden? Misschien is het dan de moeite waard om wat minder suiker te eten.

2.  Stemmingswisselingen

Als je te weinig suiker eet, kun je je chagrijnig gaan voelen en snel geïrriteerd raken. Maar wanneer je weer enorm veel suiker binnen zal krijgen, dan kan dat ook leiden tot enorme schommelingen in je humeur. Je brein is namelijk voor een groot deel afhankelijk van je bloedsuikerspiegel. Als die te hard op en neer gaat dan zal dat leiden tot stemmingswisselingen.

stemmingswisselingen te veel suiker

3. Je bloeddruk stijgt

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat er een link is tussen suiker en je bloeddruk. Zoals een Amerikaans onderzoek waaruit bleek dat mensen die minder frisdrank dronken een lagere bloeddruk hadden. Tevens is suiker ook slechter dan zout voor je bloeddruk omdat het moeilijker te verteren is en grotere risico’s voor je hart met zich meebrengen. Je bloeddruk stijgt hierdoor. Als je dus al wel op je zoutinname let en je bloeddruk nog steeds te hoog ligt, dan zou het kunnen dat je eens moet minderen met je suikerinname.

4. Gebitsproblemen

Suiker tast je tanden aan en zorgt sneller voor gaatjes. Het is niet voor niets dat tandartsen je altijd waarschuwen tegen een hoge suikerinname. Door minder suiker te eten kun je ook nog eens flink besparen op je tandartsrekeningen. Win-winsituatie toch?

5. Vaak dorst hebben

Als je merkt dat je continu dorst hebt, zou dat door een te hoge suikerinname kunnen komen. Drink daarom in plaats van frisdrank of vruchtensap een glas water of thee. Dat werkt een stuk beter.

Wil je beginnen met het minderen van je suikerinname? Lees ook over de manieren om je minder suiker te eten.