Soms heb je van die weken…

Soms heb je van die weken waarin de sociale activiteiten je om de oren vliegen. In sommige gevallen kan dat betekenen dat je dag in dag uit met een glas bier of wijn in de hand zit. Soms lijken deze weken een warm bad van alcohol te zijn, waarin je maar door en door kan gaan.

Hartstikke gezellig, maar de lever moet uiteraard ook een beetje tot rust kunnen komen. Het drinken van te veel alcohol kan namelijk vervelende gevolgen hebben voor het lichaam, en uiteraard wil je een daadwerkelijke verslaving voorkomen. Vandaar de grote doch pijnlijke vraag: wanneer drink je nou eigenlijk te veel?

Concrete cijfers over alcoholgebruik

Volgens het nationaal preventieakkoord drink je al te veel wanneer je meer dan één glas alcohol op een dag nuttigt. Toch zegt het Trimbos Instituut iets anders. Volgens heb ben je een zware drinker bent wanneer je eens per week of vaker 6 glazen alcohol drinkt als man of 4 glazen per vrouw. Wanneer je als man meer dan 21 alcoholische versnaperingen per week nuttigt, of als vrouw 14 glazen per week, dan zou je een overmatig drinker zijn. Wanneer je een volle week hebt, met veel sociale activiteiten waarop alcohol genuttigd wordt, dan kan je daar dus al snel overheen gaan.

Afhankelijk van de levensfase

Ondanks dat de cijfers van het Trimbos duidelijk lijken te zijn, is het volgens hen toch belangrijk om het alcoholgebruik in het juiste perspectief te plaatsen. Zou zouden bijvoorbeeld studenten aanzienlijk meer drinken, maar zou dit over het algemeen later ook weer afzwakken wanneer zij andere prioriteiten krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gezin of een vaste baan. Al met al kan te veel drinken behoorlijk vervelende gevolgen hebben voor de gezondheid, helaas. Het minderen van alcohol drinken blijkt dan ook een hoop positieve gevolgen te hebben.