Hoe moet je een date afzeggen?

Je weet bijna 100% zeker dat de andere persoon het absoluut niet gaat kunnen waarderen dat jij de date afzegt. Je zult het misschien zelf wel herkennen, dat je er heel veel zin in hebt en die persoon dan afzegt. Maar tot wanneer kun je afzeggen omdat je eigenlijk geen zin meer hebt en wanneer is het daar echt te laat voor? Je wist eigenlijk vanaf het begin al dat je dit niet had moeten doen, maar hoe cancel je nu nog?

Zeg een date NIET af op de dag zelf

Een date afzeggen is voor de andere persoon al vervelend genoeg. Helemaal als er later blijkt dat je geen nieuwe afspraak maakt. Zeg absoluut niet de dag zelf pas af. Als er iets tussenkomt of iets dergelijks is dat een ander verhaal, maar je wist al vanaf het moment dat jullie het afspraken dat je ging afzeggen. Dan kun je het niet maken om de dag zelf af te zeggen. De ander zit dan namelijk zonder plannen en dat zou je zelf ook niet leuk vinden, zeg dus op zijn minst een dag van tevoren af.

kan je een date aardig afzeggen

Probeer ook even na te gaan waar je date woont, als je dat in ieder geval weet. Stel je voor je hebt je date op Tinder ontmoet en je weet dat ze 200 kilometer verderop woont en een lange reis moet maken. Dan zeg je sowieso niet dezelfde dag af want dan is de kans groot dat ze zich aan het klaarmaken is of zelfs al onderweg is. Zeg ook niet de dag van tevoren op een laat tijdstip af. De kans is groot dat ze dan spullen aan het pakken is of eventueel al slaapt omdat ze de volgende dag vroeg op moet. Als ze dan in de ochtend wakker wordt met een berichtje van jou dat het niet doorgaat, dan is het alsnog dezelfde dag.

Wees eerlijk tegen de ander

Een dag van tevoren afzeggen kan, maar is misschien niet heel netjes. Ze zullen dan het idee hebben dat er iets tussen is gekomen en de kans is groot dat je die smoes gebruikt omdat de waarheid simpelweg te pijnlijk is. Maar wees eerlijk met de ander. Want op het moment dat jij zegt dat je niet meer komt omdat je niet meer kunt of wat dan ook, dan gaan ze verwachten dat er een nieuwe date gepland gaat worden. Dan zijn er eigenlijk twee scenario’s. Of diegene gaat je constant berichten sturen met “Wanneer spreken we dan af?” of diegene vind je eigenlijk respectloos en dat maakt alles nog veel pijnlijker. Wees gewoon eerlijk over dat je het niet ziet zitten en daarom niet komt.

Houd dit echter wel respectvol, die andere persoon kan er ook niets aan doen. Dus probeer dingen te vermijden als: “Ik vind je gewoon niet leuk” en “Ik heb echt geen zin”. Bedank ze voor het feit dat ze je op date hebben gevraagd, zeg sorry dat je afzegt en mocht je de ander nog een keer willen zien, als dat je intentie is natuurlijk, dan kun je altijd een nieuwe datum in het gesprek gooien. Dat zal de ander heel erg kunnen waarderen.

Je hebt natuurlijk wel een beetje hoop bij het daten van een leuke vrouw dat het uitloopt op meer. Maar je hebt er een aantal hartenbrekers tussendoor lopen en die wil je natuurlijk vermijden. Dit zijn 6 signalen dat je aan het daten bent met een hartenbreker.