Wijnflessen moeten liggend bewaard worden voor de kurk

Het maken van wijn is een kunst en een wetenschap waarbij elk aspect van het proces invloed heeft op de uiteindelijke smaak en kwaliteit. Van de druivenoogst tot aan de botteling wordt er met precisie gewerkt om de beste resultaten te bereiken. De gekochte fles moet vervolgens ook goed van kwaliteit blijven. Om dit voor de mensen thuis te kunnen waarborgen, is het belangrijk om de flessen goed te bewaren. Een belangrijk aspect van wijnbewaring is de positie van de flessen. Het is geen toeval dat wijnflessen vaak liggend worden bewaard. Laten we eens kijken waarom dit zo is en welke impact het heeft op de wijn.

Het bewaren van wijnflessen in een liggende positie is cruciaal voor het behoud van de kwaliteit en smaak van de wijn. Dit komt voornamelijk doordat het ervoor zorgt dat de kurk vochtig blijft. Maar waarom moet deze dan vochtig blijven? De kurk fungeert als een afdichting die de wijn beschermt tegen lucht en bacteri├źn van buitenaf. Door de fles liggend te bewaren, blijft de wijn in contact met de kurk, waardoor deze vochtig blijft en niet uitdroogt. Een vochtige kurk blijft flexibel en dicht, wat essentieel is om de fles hermetisch afgesloten te houden. Een uitgedroogde kurk krimpt en scheurt namelijk. Hierdoor is de kruk niet langer luchtdicht en kan er zuurstof in de fles binnenkomen.

Wijflessen liggend

Oxidatie tegengaan, anders gaat het ten koste van de smaak

Wat gebeurt er dan als er lucht in de fles kan binnendringen? De zuurstof uit de lucht komt dan in contact met de wijn. Dit proces heet oxidatie. Wanneer er te veel zuurstof bij de wijn komt, kan dit leiden tot veranderingen in kleur, aroma en smaak. En dat is natuurlijk precies wat je niet wilt, aangezien het smaakprofiel van de wijn een specifieke hoeveelheid zuurstof moet hebben: teveel zuurstof kan de wijn ruïneren. Wanneer de kurk dus uitdroogt en lucht doorlaat, komt er zuurstof in de fles, reageert dit met de wijn, waardoor de wijn sneller veroudert en onaangename smaken kan ontwikkelen. Je kunt oxidatie herkennen aan typische tekenen als een bruine kleur, een geur van sherry of azijn, en een vlakke, muffe smaak.

Juiste omgeving voor de lekkerste wijnen

Daarnaast is de omgeving waar de wijn wordt bewaard ook zeer belangrijk. Je hebt vast weleens gezien dat wijnflessen in wijnrekken worden bewaard die speciaal ontworpen zijn zodat de flessen horizontaal liggen. Het is ook belangrijk om de wijn op een constante, koele temperatuur en bij een juiste luchtvochtigheid te bewaren. Dit helpt om zowel de wijn als de kurk in optimale conditie te houden. Dit is dan ook een reden dat mensen wijn bewaren in een wijnkelder, waar factoren van buitenaf geen invloed kunnen hebben. Dus. Door wijnflessen liggend te bewaren, zorg je ervoor dat de kurk vochtig blijft, oxidatie wordt voorkomen en de wijn onder de beste omstandigheden kan rijpen, waardoor de smaak en kwaliteit behouden blijven.

Lees ook: Restaurant komt met topidee: lever je telefoon in tijdens het eten en je krijgt een gratis fles wijn