Kwade geesten of een logische verklaring?

Er gaan vele theorieën de ronde over waarom we ’s nachts wakker kunnen liggen, waaronder een aantal van bovennatuurlijke aard. Zo zou het ’s nachts wakker liggen duiden op de aanwezigheid van een – al dan niet kwade – entiteit, maar de waarheid is vele malen eenvoudiger én realistischer. Het is bijvoorbeeld bewezen dat je na vier tot vijf uur slapen in een minder diepe slaap raakt, waardoor je gemakkelijker wakker wordt. Een eenvoudige rekensom laat ons zien dat als we tussen 23:00 en 00:00 ons bed inkruipen, we vier tot vijf uur later de diepe slaapcyclus zullen gaan verlaten. En laat dat nou net rond 04:00 ’s nachts zijn. Het is dus helemaal niet zo gek dat veel mensen wakker worden om 04:00 ’s nachts en hun oogjes even openen.

 

Voeding en hormonen spelen ook een rol bij gezonde slaap

Volgens Artis wordt de slaapcyclus bepaald door twee soorten hormonen, namelijk melatonine en cortisol. Melatonine speelt met name een rol bij het inslapen, terwijl cortisol je vooral helpt ontwaken en je dus in principe wakker houdt. Voor een gezonde nachtrust dienen is het dus van belang je hormoonhuishouding zo min mogelijk te beïnvloeden. Dat is ook de reden dat het bijvoorbeeld wordt afgeraden om vlak voor het slapengaan nog schermen als telefoon, tablet, laptop of televisie te gebruiken, omdat blauw licht de melatonineproductie kan beïnvloeden.

waarom wakker om 04.00 uur

Daarnaast speelt ook voeding een belangrijke rol bij het ervaren van een goede nachtrust. Teveel suiker, alcohol of cafeïne kunnen een negatief effect hebben op je slaapritme en ook een tekort aan vitamine B of magnesium doet afbreuk aan je slaappatroon. Je moet daarom rekening houden met wat je eet in de uren voordat je naar bed gaat: omdat koolhydraten en suikers slaapproblemen kunnen veroorzaken, is het verstandig om deze te mijden en te kiezen voor proteïne-en magnesiumrijk voedsel. Denk bijvoorbeeld aan kwark, hardgekookte eieren, spinazie, pure chocolade, cashewnoten, kippendijen en kalkoen. Lees ook of het slikken van magnesiumsupplementen voor jou kan bijdragen aan het bevorderen van de slaapcyclus.

Maar ook deze factoren kunnen invloed hebben op je slaap

Er zijn echter nog meer factoren die ervoor kunnen zorgen dat we wakker worden om 04:00 ’s nachts. Zo moeten veel mensen rond dit tijdstip uit bed om te plassen, dus houd rekening met hoeveel je drinkt voordat je gaat slapen. Daarnaast kan leeftijd een rol spelen bij het nachtbraken, aangezien ons slaapritme verandert naarmate we ouder worden. Vrouwen krijgen bijvoorbeeld te maken met hormonale veranderingen tijdens de menopauze en dit heeft zijn weerslag op hun slaapcyclus.

Tot slot kan ook onrustigheid ervoor zorgen dat je minder goed slaapt en ’s nachts wakker ligt. Piekeren is bijvoorbeeld één van de meest prominente factoren als het gaat om slaapproblemen. Probeer dus zo zorgeloos mogelijk je bed in te stappen: je kunt bijvoorbeeld je negatieve gedachtes opschrijven in een boekje of meditatie-oefeningen als mindfullness doen voordat je gaat slapen.