Veel slaapmiddelen op de markt

Een gebrek aan slaap kent vaak gevolgen voor je gezondheid. Zo kan een gebrek aan slaap leiden tot hartaandoeningen, nieraandoeningen, hoge bloeddruk, diabetes en depressie. Ruim één op de vijf Nederlanders van 12 jaar en ouder heeft problemen met slapen.

Momenteel zijn er dan ook ontzettend veel slaapmiddelen op de markt. Een middel dat nu steeds bekender begint te worden als slaapmiddel is magnesium. Maar werkt dit daadwerkelijk goed als slaapmiddel en kent het bijwerkingen?

Wat is magnesium?

Magnesium is een belangrijk mineraal dat het lichaam helpt om te kunnen functioneren. Het is nodig voor onder andere de vorming van bot en spieren en speelt een rol bij de goede werking van spieren en overdracht van zenuwprikkels. Magnesium komt voor in bijvoorbeeld graanproducten, groente, noten en melkproducten.

beter slapen door magnesium

Helpen magnesiumsupplementen je met slapen?

Het is niet 100% zeker of het innemen van magnesiumsupplementen invloed heeft op het beter kunnen slapen. ”Wel weten we dat een magnesiumtekort voor neuro-endocriene disregulatie en verstoorde slaapgolven kan zorgen”, zegt Tyler Pitre (huisarts aan de McMaster University). Hij beweert tevens dat het kan leiden tot verandering in het slaapritme van een persoon.

Tot er meer onderzoek gedaan is over de effecten van magnesium is dit het antwoord op de vraag: het zou kunnen helpen, maar misschien ook niet. Magnesium heeft effect op de spierontspanning en de controle van het zenuwstelsel. Dit zou een dus reden kunnen zijn voor de mogelijke hulp bij het slapen.

Zijn magnesiumsupplementen wel veilig?

Maak je geen zorgen, magnesiumsupplementen zijn veilig voor je. Ook zijn ze goedkoop en bijna overal verkrijgbaar. Het zou dus een goede optie kunnen zijn voor iemand die op zoek is naar wat lichte slaapverlichting. “Magnesium is erg veilig”, zegt Pitre. ”Maar net als met bijna alles kan het schadelijk voor je zijn wanneer je de aanbevolen hoeveelheid overschrijdt.”