Wat zijn de gevolgen van te weinig slaap?

In het weekend was een nacht doorhalen bij het uitgaan meestal niet zo’n groot probleem. Zeker wanneer je de volgende dag kon uitslapen en je, behalve het bingewatchen van Peaky Blinders, niets te doen had. Het kan lastiger worden wanneer er wordt verwacht dat je de volgende dag weer fris en fruitig op je werk verschijnt.

 

Grote kans dat je door te weinig slaap een gebrek aan energie hebt en daardoor ook minder gefocust bent. Gelukkig kan een slechte nacht weer ingehaald worden met een goede nacht. De gevolgen van slaaptekort kunnen ernstiger worden wanneer je er structureel last van hebt.

Wat kan je doen tegen chronisch slaaptekort?

Wanneer je vaak slecht slaapt, kan het zijn dat je een chronisch slaaptekort ontwikkelt. De gevolgen worden in dit geval nog een stuk ernstiger. De concentratie en het reactievermogen nemen nog meer af en daarnaast ga je ook minder duidelijk praten. Een groot deel van de verkeersongevallen wordt dan ook veroorzaakt door vermoeidheid. Alsof dat nog niet heftig genoeg is, kan het ook ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid en de oorzaak zijn van verschillende ziektes zoals diabetes type 2 en verschillende hart- en vaatziektes. Kortom: koester je slaap.

We kunnen het dan ook iedereen aanraden om niet te lang door te gaan met het bingen van een serie, maar soms ook gewoon op tijd te gaan slapen. Het is namelijk belangrijk dat je op het beste tijdstip gaat slapen. Zo sta je de volgende morgen niet alleen fris en fruitig op, maar kun je de dagen ook gezond blijven beginnen.