Neuroloog verklaart het vroeg wakker worden op latere leeftijd

Volgens Hans Hamburger, neuroloog van Neurologiecentrum Amsterdam, is het een misvatting dat ouderen minder slaap nodig hebben dan jonge mensen. Hij erkent wel het gegeven dat baby’s en kleine kinderen veel meer slaap nodig hebben: “als groeiende en lerende baby slaap je zestien uur, als scholier een uur of tien en als achttienjarige een uur of negen.” 

Hamburger ontkent echter dat dit na het achttiende levensjaar nog veel verandert. Hoeveel slaap je dus nodig hebt per leeftijd, zou vanaf een bepaalde leeftijd ongeveer gelijk blijven: vanaf een jaar of 25 blijft de slaapbehoefte tot op hoge leeftijd rond de zeven tot acht uur hangen. De veronderstelling dat ouderen dus minder slaap nodig hebben dan jonge mensen is een fabeltje, maar hoe komt het dat ze vaak toch vroeger wakker worden? Dat heeft een hele andere oorzaak, aldus Hamburger.

Ouderen gaan gewoon vroeger slapen dan jonge mensen

Het feit dat ouderen minder slaap nodig zouden hebben dan jonge mensen is dus schijn, maar dat ze vroeger wakker worden is wel degelijk vaak het geval. Dit heeft volgens Hamburger echter een andere oorzaak: ze gaan gewoon eerder naar bed dan jonge mensen. Dat betekent dat ze ook weer eerder wakker worden, maar wel degelijk pas vaak na zeven of acht uur. Als ouderen dus om vijf uur ’s morgens wakker worden lijkt het alsof ze eerder wakker worden dan jongeren, maar niet omdat ze minder slaap nodig hebben. De reden van het vroeg naar bed gaan is volgens Hamburger overigens ook niet omdat ze sneller moe zijn, maar heeft vaak te maken met verveling of ouderdom.

oudere man slapen

Soms heeft een ouder iemand wel degelijk minder slaap nodig

Hamburger stelt overigens wel dat het soms tóch het geval kan zijn dat ouderen minder slaap nodig hebben dan jonge mensen. “Maar dat hangt met activiteit samen en niet met leeftijd” vervolgt hij zijn betoog. De kanttekening die Hamburger maakt is dat slaap alleen nodig is na activiteit. Dat betekent dat je in principe kunt stellen dat hoe meer je doet op een dag, hoe meer slaap je ook nodig zult hebben. En natuurlijk schort het bij gepensioneerde ouderen nog weleens aan activiteit: “als je de hele dag in een stoel zit te kijken of de planten in de vensterbank wel groeien, dan heb je ook weinig behoefte aan rust” stelt Hamburger. In dat geval kan het dus zijn dat je als oudere inderdaad minder slaapt dan jonge mensen, maar dat geldt zeker niet voor iedereen.