Hoeveel slaap heb jij nodig op jouw leeftijd?

We hebben allemaal vast wel eens meegemaakt dat je nog enorm moe bent wanneer je wakker wordt. Dat heeft te maken met slaapinertie. Dat houdt in dat je moeite hebt met slapen, waardoor je ook niet fit bent wanneer je wakker wordt. Veel van ons blijven dan liggen, totdat ze genoeg energie hebben om op te staan, maar eigenlijk hoor je dat meteen te doen. Je wordt namelijk pas fit wanneer je opstaat.

Als jongvolwassene (18-25 jaar) heb je vaak meer moeite om genoeg slaap te pakken. Je hebt bijvoorbeeld tot laat gestudeerd of je hebt net een feestje achter de rug. Een jongvolwassene heeft normaliter zeven tot negen uur slaap nodig, maar toch zijn er veel mensen van deze leeftijd die dit niet doen. Als volwassene (26-64) heb je hetzelfde aantal uur slaap nodig als een jongvolwassene, maar ook deze groep komt hier niet vaak aan toe. Dit kan komen door bijvoorbeeld pasgeboren baby’s of stress. Ouderen (65+) blijken toch minder slaap nodig te hebben dan de eerdergenoemde groepen. Ouderen zullen minder werken en zullen ook met pensioen gaan, waardoor ze minder drukke dagen hebben. Aan zeven tot acht uur slaap hebben ze meer dan genoeg. Baby’s, kinderen en pubers hebben de meeste slaap nodig omdat ze nog in de groei zitten.

Het is belangrijk er goed voor te zorgen dat je genoeg slaapt. Dit kan namelijk ook invloed hebben op je dagelijkse leven. Door een slaaptekort zou je geheugen en concentratieproblemen kunnen krijgen en het bovendien wordt risico op een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes, hartaanval of hartfalen verhoogd.

Hieronder een kort overzicht van het benodigd aantal uur slaap per levensfase:

  • Baby’s (0-3 maanden): 14 tot 17 uur slaap per dag
  • Baby’s (4-11 maanden): 12 tot 15 uur slaap per dag
  • Peuters (1-2 jaar): 11 tot 14 uur slaap per dag
  • Kleuters (3-5 jaar): 10 tot 13 uur slaap per dag
  • Kinderen (6-13 jaar): 9 tot 11 uur slaap per dag
  • Tieners (14-17 jaar): 8 tot 10 uur slaap per dag
  • Jongvolwassenen (18-25 jaar): 7 tot 9 uur slaap per dag
  • Volwassenen (26-64 jaar): 7 tot 9 uur slaap per dag
  • Ouderen (65+ jaar): 7 tot 8 uur slaap per dag

Hoe weet je of je goed slaapt?

Als jij altijd binnen 20 tot 30 minuten in slaap valt en je niet meer dan één keer wakker wordt, betekent het dat je goed slaapt. Ook is het belangrijk niet langer dan 15 tot 20 minuten wakker te blijven wanneer jij ’s nachts wakker wordt. Ga niet op je telefoon en probeer je gedachtes op nul te zetten en direct verder te slapen.