Het verschil tussen foto’s en je looks in de spiegel

Dit fenomeen overkomt werkelijk iedereen, dus je hoeft je niet druk te maken dat je de enige bent die hier last van heeft. Het is zelfs iets dat volkomen normaal is. Hoe je er op foto’s uit ziet, hangt sterk af van het licht en de manier hoe je poseert. Daarbij heeft ook veel te maken met het soort lens in de camera. Allerlei bepalende factoren voor het uiteindelijke resultaat van de foto.

Wanneer je in de spiegel naar de gespiegelde versie van jezelf kijkt, zie je rechts en links andersom. Uit onderzoek van de University College Dublin gebruikt men de gezichtshelft die rechts in beeld is voor zelfherkenning. Op foto’s blijken we ons onbewust toch op rechts te focussen, maar zien we juist de andere kant van ons gezicht, wat niet het beeld is dat we kennen van de spiegel. Daarbij vallen onze uiterlijke kenmerken op een foto ook nog eens extra op. Zo zijn vlekjes, rimpels en andere zaken duidelijk meer zichtbaar.

Omdat we onszelf zo vaak in de spiegel zien, zijn we erg gewend geraakt aan het beeld dat we dan zien. Omdat het beeld op de foto dan net iets anders eruit kan komen te zien, vinden we onszelf in de spiegel dus vaak mooier dan op een foto. Dit psychologisch verschijnsel wordt ook wel het mere-exposure effect genoemd, wat inhoudt dat mensen een voorkeur hebben voor beelden waar ze bekend mee zijn.

Misschien nog een handige tip: de Snapchat-camera maakt foto’s in spiegelbeeld. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat mensen hun foto’s op Snapchat, los van de filters die je eroverheen kan doen, vaak leuker vinden dan de foto’s die gemaakt worden met je gewone telefooncamera. In ieder geval is dit fenomeen niets om je onzeker over te voelen, want het is dus volkomen normaal en logisch dat je er in de spiegel anders uitziet dan op je foto’s.