Waarom mondhygiëne zo ontzettend belangrijk is

Een goede mondhygiëne, waaronder het regelmatig poetsen van je tanden, is van essentieel belang voor je  gezondheid. Tandplak, bacteriën en voedselresten kunnen zich ophopen in de mond, wat kan leiden tot tandbederf, tandvleesproblemen en zelfs ernstige tandheelkundige aandoeningen. Door tweemaal daags twee minuten te poetsen worden schadelijke bacteriën verwijderd en wordt de opbouw van tandplak verminderd.

Daarnaast wordt er aangeraden nog even te flossen en mondwater te gebruiken om je mond grondig te reiniging en het tandvlees gezond te houden. Goede mondhygiëne is niet alleen gunstig voor je mond, maar heeft ook een positieve invloed op de algehele gezondheid. Een slechte mondgezondheid associeert zich namelijk ook met een verhoogd risico op hartaandoeningen, diabetes en andere gezondheidsproblemen. Goed blijven poetsen dus.

Waarom hebben tandenborstelharen verschillende kleuren?

De volgende keer dat je je tandenborstel oppakt om die parelwitte tanden te poetsen, neem dan even de tijd om goed naar de borstelharen te kijken. Wist je namelijk dat de tandenborstelharen niet voor niks verschillende kleuren hebben? TikTok-gebruiker Jess, bekend als @jmac8781, deelde onlangs een geheim over tandenborstels dat verder gaat dan alleen maar esthetiek.

Voordat de tandenborstels met nylon borstelharen zijn intrede deed, moesten mensen gebruik maken van eigenaardige alternatieven. Zo gebruikten mensen vóór 1938 onder anderen houten blokken voor tandreiniging. Toen de tandenborstel met nylon borstelharen werd geïntroduceerd, opende het een hele nieuwe wereld: nylon bood namelijk flexibiliteit en daardoor meer gemak bij het schoonmaken. Je kunt je voorstellen dat de mondverzorging hierdoor flink verbeterd werd. Tegenwoordig fungeren de moderne siliconen borstelharen als tandvleesstimulators, die effectief tussen de tanden reinigen terwijl de tandvleeslijn vrij blijft van tandplak. Hierdoor kun je het tandvlees al goed reinigen met zacht poetsen. Dit is een stuk beter voor de staat van je tandvlees en biedt extra bescherming.

Waar wat is nou het nut van de verschillende kleuren tandenborstelharen in je tandenborstel? Het donkere gedeelte van de borstelharen bij de bovenkant van de tandenborstel is niet alleen voor de show; het is een praktische indicator van de ideale hoeveelheid tandpasta voor je tanden. We zijn geneigd teveel tandpasta te gebruiken. We willen ons gebit natuurlijk goed reinigen, maar eigenlijk is de aanbevolen dosis voor volwassenen ongeveer een hoeveelheid ter grootte van een erwt. De gekleurde borstelharen geven dus precies de goede hoeveelheid aan. Dit is niet alleen handig voor volwassenen, ook peuter- en kindertandenborstels hebben deze kleurcodes. Peuters en kinderen hebben namelijk ook weer een andere hoeveelheid tandpasta nodig. In haar filmpje demonstreert Jess dit ook duidelijk:

@jmac8781 stop wasting toothpaste#lifehack#todayyearsold#thingsyoudidntknow#didyouknow#toothbrushhack#hacks#lifelesson#over30#over40#over50#over60#over70 ♬ Taste It – TELL YOUR STORY music by Ikson™

De indicator helpt volwassenen en kinderen juiste hoeveelheid tandpasta te gebruiken voor goede mondhygiëne, zonder te veel of te weinig.

Lees ook: Waarom jij jouw tandenborstel eigenlijk niet in de badkamer moet bewaren.