Een tijdje single blijven na een breuk is zeker niet voor iedereen weggelegd. Alleen zijn is niet leuk. Bovendien is het een natuurlijke reactie om op zoek te gaan naar een alternatief. De kans is dan juist groot dat je weer in een vergelijkbare relatie terechtkomt, zodat je feitelijk doorgaat op het ingeslagen pad. In veel gevallen doe je er juist verstandig aan om jezelf de tijd te geven om tot rust te komen.

Achterhaal de oorzaak

Er kunnen tal van oorzaken zijn waarom je vorige relatie niet succesvol bleek. Dat de breuk emoties met zich meebrengt, is logisch. Ook dat je een partner mist. Die breuk wordt juist een goede les als je jezelf de tijd geeft om te beseffen wat dan wel bij je past. Zie een breuk dus als een noodzakelijke ervaring om te kunnen groeien. Door even pas op de plaats te maken kun je juist veel van jezelf leren en ontdekken hoe je de zaken de volgende keer beter aan kan pakken. Een aantal belangrijke overwegingen om juist niet te snel een nieuwe relatie aan te gaan zou je even moeten onthouden.

Neem de tijd om de relatie te analyseren

Een relatie is meer dan twee mensen die verliefd zijn. Het is als het ware een wisselwerking tussen twee mensen. Dat wil niet zeggen dat het altijd goed werkt. Door na de breuk even de aandacht op jezelf en de oude relatie te vestigen, is het makkelijker om te zien waar het fout ging. Zo kan onzekerheid een rol spelen of misschien was er geen vertrouwen in de relatie meer. Wees in ieder geval eerlijk naar jezelf toe en leg niet per definitie de schuld bij de ander. Waar twee vechten, hebben er namelijk twee schuld.

single-blijven-na-relatiebreuk-goed-voor-je.jpg

Wat wil je of verwacht je van je volgende relatie

Reflectie is belangrijk na een relatiebreuk. De periode na de breuk zou je dus moeten gebruiken om te ontdekken wat je zoekt in een relatie. Op die manier ga je na verloop van tijd ook gericht daten, omdat je een veel duidelijker beeld hebt van het type relatie waar jij je goed bij voelt. Op die manier geef je de breuk juist een grote meerwaarde en vormt het een belangrijke levensles. Ook als je toch vrij snel weer wilt gaan daten is het belangrijk om eerst vast te stellen wat je zoekt in een partner. Grote kans dat je nieuwe date die vraag vrij snel op je bordje legt.

Een rustpauze voorkomt een herhaling van zetten

Een relatiebreuk wordt in grote lijnen veroorzaakt door wat we kennen als een ‘toxische relatie’. In zo’n relatie is de balans afwezig en is het vaak een kwestie van voorzichtig zijn om de ander niet voor het hoofd te stoten. Nu is er niks mis mee om rekening te houden met de ander, maar het betekent niet dat je jezelf volledig moet wegcijferen. Door je zelf de tijd te geven en te genieten van je vrijgezellenbestaan voorkom je dat je te gehaast in een relatie stapt die je wellicht hetzelfde op gaat leveren als je vorige relatie.

Vergeet de ‘ware liefde’

Laten we eerlijk zijn, als je verliefd bent zit je op een grote roze wolk. Alles is goed en je hebt je zelf nog nooit zo gelukkig gevoeld. Dat klinkt romantisch, maar het heeft weinig te maken met de realiteit. Succesvol daten – een date die dus tot een serieuze relatie leidt – ontstaat niet van de ene op de andere dag. Het is vaak een kwestie van vallen en opstaan. Neem dus de tijd voor jezelf en leer van jezelf te houden. Zo voorkom je dat je verblind wordt door (te) snel weer te gaan daten.