Zorgen eiwitshakes voor puistjes?

Puistjes, acne, hoe je het ook wil noemen: het is vervelend. Vooral omdat het vaak ook lastig is om er vanaf te blijven, wat voor nog meer puistjes en zelfs littekens kan zorgen. Helaas zou het wel eens kunnen zijn dat die eiwitshakes de boosdoener zijn van die puistjes op je gezicht.

 

Eiwitshakes zijn ideaal om net iets meer eiwitten binnen te krijgen. Vooral handig wanneer je veel traint, want je spieren hebben die eiwitten nodig om goed te kunnen herstellen en sterker te worden. In totaal moet ongeveer 35% van je dagelijkse calorie-inname uit eiwitten komen.

Waarom kunnen eiwitshakes een effect hebben op acne?

De meeste eiwitshakes worden gemaakt met whey protein, een eiwitpoeder op basis van wei. Wei is een eiwit uit melk en een bijproduct van het maken van kaas. Het is dus een zuivelproduct en heeft daar ook de eigenschappen van. Als je melk gebruikt om het mee te mixen krijg je ook nog eens het dubbele effect. Een van de redenen dat wei-eiwit voor puistjes kan zorgen, is dat dit specifieke soort eiwit de insulineproductie verhoogt door het hormoon IGF-1. Dat hormoon zorgt weer voor een hogere productie van talg. Talg zit in je poriën en door extra talg wordt je huid vetter en raken je poriën verstopt. Het resultaat: puistjes. Zeker als je daar al gevoelig voor bent.

waarom meer last van puistjes door eiwitshakes

Wil je weten of je puistjes en acne erger wordt door de eiwitshakes die je drinkt? Probeer eens tijdje zonder te doen of stap over op plantaardig eiwitpoeder. Als je huid rustiger wordt, kan je waarschijnlijk de conclusie trekken dat het door de eiwitshakes en andere zuivel komt. Natuurlijk moet je ook je huid zoveel mogelijk schoon houden, vooral nadat je gesport en gezweet hebt.

Het binnenkrijgen van te veel eiwitten heeft overigens ook op zichzelf een paar nadelen. Het is dus belangrijk om een balans te vinden in je voeding.