Waarom hebben we een stinkende adem in de ochtend?

Dat je wakker wordt met een stinkende mondgeur hoeft niet altijd het resultaat te zijn van een avondje zwaar tafelen, waarbij de knoflook rijkelijk aanwezig was. Vaak is er een heel andere reden die zorgt voor die onaangename lucht. Zelfs het poetsen van je tanden voor je in bed stapt kan het soms niet voorkomen. Nog gênanter wordt het als je net die ene mooie vrouw hebt weten te scoren en ze na een perfecte nacht wordt geconfronteerd met een vreselijke mondgeur.

 

De oorzaak van een slechte adem

Het probleem is dat je speekselklieren niks doen als je lekker ligt te slapen. Begrijpelijk, maar juist die speekselklieren zijn belangrijk als het gaat om je persoonlijke mondhygiëne. Je speeksel reinigt namelijk je mond en maakt de aanwezige bacteriën dood. Nog belangrijker: het zorgt voor een frisse adem en gezond tandvlees. Daar komt bij dat je in de nachtelijke uren geen speeksel produceert en dus is het partytime voor bacillen, bacteriën en andersoortige micro-organismen. Zij veroorzaken de onaangename geur.

slechte adem ochtend

Zo pak je het aan

De oplossing is dus even eenvoudig als doeltreffend: zorg voor meer speeksel. Dat laatste is behoorlijk lastig, want je slaapt vaak met je mond open waardoor deze droog wordt. Een flesje mondspoelwater op je nachtkastje kan dus helpen. Merk je echter dat je mondgeur veel sterker aanwezig is dan voorheen, bespreek dit dan met je huisarts. Wel even spoelen voordat je er heen gaat dus!