Waarom moet je nieuwe kleren eerst wassen?

Het is beter dat je pas aangekochte kleren eerst wast voordat je ze aantrekt”, aldus het Franse Nationale Agentschap voor Volksgezondheid (Anses) in 2018. Hier is een goede reden voor. Als je iets nieuws koopt verwacht je dat het brandschoon is, maar niets is minder waar. Het zit namelijk vol bacteriën en chemicaliën die slecht kunnen zijn voor je huid en gezondheid. Je zult er niet dood aan gaan, maar het is toch beter om nieuwe kleren eerst even te wassen.

Passen in winkels

Hoe vaak pas je wat en besluit je daarna dat je het niet koopt? Je bent zeker niet de enige die dit doet, maar het zorgt er wel voor dat het kledingstuk wat jij hebt gekocht door meerdere mensen is gedragen. Philip Tierno, een hoogleraar aan de universiteit van New York, deed onderzoek naar wat hij allemaal aantrof op nieuwe kleding. Uit zijn resultaat blijkt dat er huidschilfers, lichaamsvocht, bacteriën en zelfs ontlasting werd aangetroffen op nieuwe ‘schone’ kleren. Daarnaast vond hij ook op meerdere kledingstukken, het Norovirus. Dit zijn bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de buikgriep.

Nieuwe kleren eerst wassen door passen in winkels

Chemische stoffen in nieuwe kleren

Naast vele bacteriën bevat nieuwe kleding ook vaak chemicaliën. Dit kunnen stoffen zijn die worden gebruikt bij het productieproces, bijvoorbeeld om de stof te verven, of voor transport. Omdat veel kleding wordt verscheept in grote containers, worden ze behandeld met chemische stoffen. Zo wordt het onderweg beschermd tegen ongedierte, komen er geen schimmelvlekken op en blijft het kreukelvrij.

De chemicaliën in de kleding kan de reden zijn dat jij een kleine allergische reactie of huidirritatie krijgt van je nieuwe trui of broek. Om dit te voorkomen hoef je de nieuwe kleren simpelweg alleen maar goed te wassen. De volgende keer dat je het draagt, zul je er geen last meer van hebben.

Ruikt je kleding een beetje apart wanneer je het uit de wasmachine haalt? Lees dan waarom kleren soms nog stinken na het wassen.