Hoe gebruik je mondwater?

Je hebt vast wel eens gehoord dat je naast tandenpoetsen en flossen ook mondwater moet gebruiken. Dit gekleurde spul heeft een hele sterke geur en smaak en wordt daardoor door veel mensen als vies gezien. Toch is mondwater een belangrijk product als het gaat om mond- en tandhygiëne en moet daardoor een vast onderdeel van je routine zijn. Maar wist je dat we het allemaal massaal fout gebruiken? Dit laat een tandarts op TikTok aan andere gebruikers weten. Zij stelt zelfs dat het gebruik van mondwater na het tandenpoetsen kan leiden tot tandbederf; precies wat je eigenlijk niet wil hebben. Naar aanleiding van veel vragen legt ze vervolgens uit hoe het in elkaar steekt.

 

Fluoride zorgt voor de bescherming van je tanden

Zoals je waarschijnlijk weet is fluoride datgene wat zorgt voor het aanmaken van glazuur, waardoor je tanden beter beschermd zijn. Dit is zowel in tandpasta als in mondwater terug te vinden, alleen verschillen beiden wel aardig in de hoeveelheid fluoride. Tandpasta bevat in het algemeen bijvoorbeeld aanzienlijk meer fluoride en is daarom een hele goede bescherming voor je tanden. Mondwater bevat een stuk minder fluoride en biedt daardoor ook minder bescherming. Als je eerste je tanden poetst leg je dus een goede laag fluoride aan op je tanden. Maar als je vervolgens je mond spoelt met mondwater, spoel je een groot deel van deze bescherming weg en hou je minder bescherming over. Daarom moet je dus nooit je mond spoelen na het tandenpoetsen; het is hartstikke zonde van de tandbescherming en ook nog eens van het product.

@annapetersondental The explanation you all asked for 🦷#GetGrafting #dentistry #lgbtq #lifestylechangestartsnow #fyp ♬ Inspiration – WavebeatsMusic

Wanneer moet je dan wel mondwater gebruiken?

Maar moet je dan helemaal geen mondwater meer gebruiken? Nee, het moet nog steeds een belangrijk onderdeel zijn van je ochtend en avond routine. Het moment waarop je het gebruikt is alleen niet heel ideaal. De tandarts legt uit wat er in je mond gebeurt als je hebt gegeten en in welke volgorde je je mond en tanden moet verzorgen. Als je in de ochtend wakker wordt, ga je als eerste je tandenpoetsen. Dit moet je dus vóór het eten doen om je tanden vooraf te beschermen tegen de schadelijkheid van je eten. Wanner je suikers eet (wat eigenlijk overal wel in een bepaalde mate voorkomt), heeft dit effect op de zuurgraad in je mond: de waarde wordt zuurder en daar kunnen je tanden niet goed tegen. Als je dus vooral al een beschermlaagje aanbrengt, zal dit je tanden beter beschermen. Wanneer je na het eten je tanden zou poetsen, poets je de zuur juist in je tanden wat weer tot dingen als tanderosie kan leiden.

Als je vervolgens hebt ontbeten, is het belangrijk om je mond nog een keer te reinigen. Juist dan kan je mondwater erbij pakken om je mond te spoelen en de zuurgraad weer in balans te brengen. Daarnaast breng je dus ook weer een beschermlaagje over je tanden die ze weer beschermt voor de volgende maaltijd. Mondwater is dus nog steeds een heel goed middel, alleen moet je het niet na het tandenpoetsen gebruiken, maar juist na het eten van een maaltijd. Je kunt bijvoorbeeld een kleine reis-variant van mondwater standaard in je tas doen zodat je na elke maaltijd eventjes kunt spoelen. Je zult zien dat dit, naast goed je tandenpoetsen en flossen natuurlijk, een erg positieve invloed zal hebben op de staat van je gebit.

Lees ook een ander advies van een tandarts: hoe voorkom je een slechte adem?