Hoe kun je een slechte adem voorkomen?

Volgens experts heeft 30 procent van de mensen last van een slechte adem. Dit kan vooral veroorzaakt worden door roken, koffieconsumptie of na het eten van iets met een sterk aroma, zoals uien of knoflook. Het is natuurlijk geen pretje als jij door iemand aangesproken wordt om jouw slechte adem.

Het zou fijn zijn om het van tevoren even zelf te checken, maar volgens Dr. Jabbour worden we een beetje neusblind voor onze eigen adem. Dat maakt het dus lastig om het zelf te kunnen checken, hoewel er wel een paar methodes voor zijn. “Een methode zou zijn om de rug van je hand of pols grondig te wassen en vervolgens af te drogen en er dan snel aan te likken. Geef het een seconde om te drogen en ruik er dan snel aan. Je zou vrij snel moeten kunnen zien of je een slechte adem hebt. Zorg ervoor dat je je hand weer wast na deze snelle test”, zegt Dr. Jabbour. Maar je wil natuurlijk lekker ruiken zonder dat die hele methode nodig is. Gelukkig geeft de tandarts ook drie tips hoe jij hopelijk die slechte adem kan voorkomen.

hoe slechte adem voorkomen

Tip 1: gebruik een door de ADA goedgekeurd mondwater

Dr. Jabbour vertelt dat je hiermee een slechte adem kunt uitschakelen omdat deze mondspoelingen chloordioxide bevatten. Chloordioxide doodt de bacteriën die voor jouw slechte adem zorgen.

Tip #2: blijf uit de buurt van bepaalde voedingsmiddelen

De tandarts adviseert dat je uit de buurt moet blijven van voedingsmiddelen met een sterk aroma. Dit zorgt er namelijk voor dat de slechte adem langer zal blijven hangen. “Vermijd scherp voedsel zoals knoflook en uien – beiden bevatten zwavel en kunnen je gedurende langere tijd een slechte adem geven die buitengewoon moeilijk te verwijderen is”, waarschuwt hij.

Tip #3: poetsen en flossen

Het belangrijkste wat je kunt begint bij de basis: zorg ervoor dat je minstens twee keer per dag je tanden poetst en dat je dagelijks flost. Dit houdt de opbouw van bacteriën tegen en voorkomt mogelijke tandvleesaandoeningen, wat een aanleiding kan zijn van chronische slechte adem.