Wat is bingewatchen?

Bingewatchen is een fenomeen omtrent serieliefhebbers. Ben jij van de series? Dan herken je het vast wel. Het is vrijwel onmogelijk om één aflevering te kijken en hier blijft het dan ook meestal niet bij. Letterlijk definiërend is bingewatchen het kijken van meerdere afleveringen/series achter elkaar. Vooral spannende series met cliffhangers aan het einde van een aflevering geven vaak de neiging tot het blijven kijken. Lees hier waarom.

Het helpt je ontsnappen aan de werkelijkheid

Het leven kan stressvol zijn. Het juist balanceren tussen werk en privé, financiële gesteldheid en problemen die op je pad komen zorgen er voor dat je veel aan je hoofd hebt. Volledig in een serie of personage duiken biedt echter een mogelijkheid om hieraan te ontsnappen. Je verzet je gedachtes en vergeet even alle zorgen die spelen in je eigen drukke leven. Onbewust weet je dat het stoppen met kijken ervoor zal zorgen dat jij weer na gaat denken over dingen die bij jezelf spelen en dus blijf je nog even weg van je realiteit door dieper in de serie te duiken. Terug komen van werk of andere verplichtingen, op de bank neer ploffen en Netflix aanzetten wordt geassocieerd met rust. Het blijven kijken zorgt dus voor een relaxed gevoel en om dit gevoel te behouden, blijven mensen bingewatchen.

Bingewatchen wordt gestimuleerd

Wanneer de actie voorbij is, duurt het maar een paar seconde voordat Netflix – zonder dat jij ook maar iets hoeft te doen – een volgende aflevering start. Dit is natuurlijk geen toeval. In combinatie met cliffhangers zorgt het ervoor dat jij al midden in een nieuwe aflevering zit voordat je het zelf soms doorhebt.

Het zit in onze persoonlijkheid

Mensen hebben volgens de psychologie de natuurlijke drang om abrupte bewegingen, geluiden en reacties te observeren. De manier waarop series geschoten worden speelt hier perfect op in. Muziek, camerahoeken en andere aspecten spelen in op elke emotie. Onze hartslag daalt, hersenen raken geïnteresseerd en we focussen al onze attentie op de serie. Het verlegt onze focus naar het verder kijken van de serie in plaats van andere verplichtingen of zaken. Series zorgen voor onvoorspelbaarheid in komende afleveringen door hier en daar een plot twist toe te voegen. Je gedachtes blijven daarom constant hangen in wat er komen gaat. Dit wil je natuurlijk te weten komen en dus blijf je kijken.

Zocht jij nog iets om te bingen, check dan deze waargebeurde Netflix serie.