1 Je haalt meer uit je training als je ’s nachts zou sporten

Sport jij toevallig in de ochtend? Dan heb je vast wel eens dagen dat je gewoon zo moe bent, dat je niet door je sets heen kan komen. Of misschien werd je al een aantal keer gebeld door collega’s of andere mensen, die jou dus volledig uit het sporten halen. Als je ’s nachts zou trainen heb je daar geen last meer van.

Uit een onderzoek, dat onderzocht of ’s ochtends of ’s avonds trainen beter is, concludeerde men dat ’s avonds trainen veel beter voor je is. ‘Avondtraining verhoogt het energieverbruik van het hele lichaam gedurende een langere periode,’ zegt Jonas Thue Treebak, één van de onderzoekers. Als je ’s nachts dus zou trainen zal je merken dat je betere resultaten bereikt.

4 redenen waarom je na zonsondergang zou moeten sporten

2 Je komt dieper in dromenland

’s Nachts trainen kan er voor zorgen dat je beter slaapt. Dit komt doordat je al je lichamelijke energie opmaakt. Wanneer dit gebeurt, komt je brein juist tot rust en slaap je dus lekkerder en veel dieper. ‘Wanneer het lichaam ’s nachts teveel energie verbruikt, kan het de geest ontspannen voordat hij gaat slapen, waardoor hij dieper kan rusten’, vertelt personal trainer Morgan Rees.

3 Voorkom hartproblemen door ’s nachts te sporten

Wanneer je aan het sproten bent, doe je dit vaak voor je conditie, spieropbouw of om af te vallen. Maar wist je dat je ook gelijk bezig bent om hartproblemen te voorkomen? Doordat je traint wordt het glucose- en vetgehalte in je lichaam verminderd, waardoor je dus minder kans hebt op hartproblemen. Uit onderzoek blijkt dat dit zelfs nog sneller en beter gebeurt nadat je hebt gegeten in de avond. Als tip willen we je dan ook meegeven dat het verstandig is om eerste een eiwitrijke maaltijd te eten, dan een uurtje te wachten en dan een goede trainingssessie te houden.

4 redenen waarom je na zonsondergang zou moeten sporten

4 Het verminderen van al je stress

Als je gaat sporten, ben je als het goed is bezig met het verminderen van je stress. Krijg jij juist stress wanneer je denkt aan de vroege wekker in de ochtend, om vervolgens dan al de sportschool in te duiken? Dan is sporten laat in de avond of in de nacht voor jou weggelegd. Niet alleen zal je volledig tot rust komen na een lange, zware werkdag, ook zal je die ochtendstress wegnemen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat sommige mensen gewoon genetisch zijn aangelegd om beter te functioneren in de nacht, en daar is niets mis mee. Omarm het en duik gewoon later die gym in.

Wil je meer tips op het gebied van sporten? Bekijk dan hoe je ademhaling moet zijn tijdens het sporten.