Hoe moet je ademhalen tijdens het sporten?

Het is vrij logisch dat er tijdens het sporten niet meteen gedacht wordt aan de ademhaling. Dat gaat automatisch, kan je denken. Toch is dit eenn van de belangrijkste dingen wat voor een beter resultaat zorgt. Een betere ademhaling zorgt voor een beter uithoudingsvermogen. Dat leidt tot meer herhalingen van je oefening en wellicht tot een zwaardere oefening.

 

Fitnesstrainer Mike Thurston legt uit hoe de ademhaling tijdens het sporten in zijn werk gaat. Hij vertelt dat je moet inademen door je neus en uitademen door je mond. De vraag is dan wanneer moet je inademen en uitademen tijdens je krachttraining? ‘Idealiter, wanneer je door het excentrische deel van je beweging gaat, dan wordt de spier verlengt, adem je in’, aldus Mike. Wanneer de spier samentrekt, dus tijdens de concentrische fase, adem je uit. Een voorbeeld is gegeven tijdens het bankdrukken. Mike legt uit dat je tijdens het laten zakken van de halter naar je borst moet inademen. Terwijl je de halter weer terug duwt naar de beginpositie moet je uitademen. Ook legt Mike uit dat wanneer je de ademhaling onder controle hebt, je vanzelf merkt dat je meer herhalingen kan uitvoeren.

wanneer inademen en uitademen sporten hardlopen fitness

Wat gebeurt er als je adem gaat inhouden tijdens je training?

Het komt ook vaak voor dat men zijn adem inhoudt tijdens het sporten. Dit is niet per se slecht, want het kan er voor zorgen dat je stabieler gaat staan of even de tijd neemt voor je oefening. Toch kan het normaliseren van het inhouden van je adem leiden tot ernstige problemen. Het kan er namelijk voor zorgen dat je bloeddruk stijgt. Dit kan resulteren in duizeligheid, misselijkheid of erger nog, een mogelijke hartaanval. Wanneer een oefening alleen lukt als jij je adem inhoudt, is deze te zwaar. Kies een lichter gewicht of een andere uitvoering. Wanneer je weet hoe je goed moet ademhalen tijdens het sporten, dan zal dit je resultaat wel degelijk verbeteren.

Het kan voorkomen dat je té zwaar traint. Dat voelt misschien goed, maar dit heeft nadelige gevolgen. Bekijk hier de vijf signalen dat je te zwaar hebt getraind.