Heb ik te zwaar getraind?

In de sportschool knallen we de stangen vol met gewichten en proberen we elke dag een stukje beter te worden. Het lijkt allemaal zo gezond en goed om te doen, maar er zit een keerzijde aan dit zware trainen. Te veel vragen van je lichaam is nooit goed, ook niet tijdens het fitnessen. Er zijn bepaalde signalen waaraan jij zelf kan herkennen dat je te zwaar hebt getraind. Lees ze hieronder:

 

1. Je voelt je uitgeput

Naast het trainen is het ook belangrijk om je lichaam voldoende rust te geven. Wanneer jij te zwaar en te veel traint, geef jij je lichaam hier de kans niet voor. Dit kan er voor zorgen dat jij je uitgeput voelt. Dit kan je merken aan vermoeide benen of dat je moeite hebt met het uitvoeren van je dagelijkse taken. Geef je lichaam rust en tijd om te herstellen. Probeer een balans te vinden in de dagen waarop je traint en de dagen waarop je rust.

2. Je gewicht neemt toe

Dat klinkt misschien vreemd, want veel mensen sporten toch om af te vallen? Als je het goed doet, dan val je inderdaad af. Echter kan je ook in gewicht toenemen wanneer je te veel en te zwaar traint. Dit heeft te maken met de hormoonbalans die verstoord wordt. De verhouding tussen testosteron en cortisol is dan slecht.

Testosteron zorgt voor spieropbouw en vetverbranding. Cortisol is het stresshormoon dat de aanmaak van buikvet stimuleert. Door insulineresistentie zorgt er voor dat je hersenen niet weten of je lichaam voorzien is van genoeg vet, door het geven van hongersignalen. Te zwaar trainen levert je dus meer vet op en minder energie.

heb ik te zwaar getraind

3. Je bent steeds vaker chagrijnig

Door het verstoren van de hormoonbalans word je prikkelbaar, humeurig en chagrijnig. Een training hoort je gemoedstoestand te stimuleren. Wanneer dit niet het geval is, is dit een signaal dat je te zwaar getraind hebt.

4. Je hartslag is onregelmatig

Een verhoogde hartslag tijdens het sporten is normaal. Je lichaam spant zich in en je hartslag kan oplopen tot ongeveer 180 slagen per minuut. Hoe zwaarder de training, hoe hoger de hartslag. Een verhoogde hartslag, hoger dan wat je normale hartslag is, in rust of tijdens het sporten is ook een signaal. Wanneer de hartslag te lang te hoog is na het sporten, is dit een teken van een te intensieve training. Kijk hier voor uit.

5. Je sportprestaties verslechteren

Je zou denken, met regelmatig sporten worden de sportprestaties alleen maar beter. Als je het goed uitvoert wel, maar met te zwaar en te vaak trainen is dit niet het geval. Je energie neemt af en het behalen van dezelfde sportprestaties, of beter, kost steeds meer moeite. Dit is een teken dat je te zwaar traint.

Ben jij vooral aan het trainen om grotere armen te krijgen? Lees dan de tips om sneller gespierde armen te krijgen.