Welke kleuren in kleding zijn gebruikelijk op een uitvaart?

Zwart is natuurlijk de meest voor de hand liggende kleur om aan te trekken naar een uitvaart, maar uiteraard zijn er meer opties. Denk bijvoorbeeld aan donkerblauw of grijs, zolang het maar een donkere kleur betreft. Als je toch voor zwart gaat, heb je daarbinnen ook nog verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een zwart pak met daaronder een wit, grijs, blauw of zwart overhemd.

De meest traditionele kledingkeuze voor een uitvaart – waar je eigenlijk nooit een flater mee kunt slaan – is een zwart pak met wit overhemd, zwarte stropdas, zwarte schoenen en zwarte sokken. Echter kun je ook kiezen voor een donkerblauw of donkergrijs pak. Mocht je helemaal niet van een pak houden heb je ook altijd nog de keuze voor enkel een overhemd, mits deze dan wel zwart van kleur is. Wat betreft schoenen zit je met zwart ook altijd safe: zorg echter wel voor dichte schoenen.

De outfit: beter overdressed of underdressed op de uitvaart?

Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten uitvaarten: de één is wat formeler dan de ander. Dit heeft logischerwijs invloed op de outfit die je uitkiest voor de uitvaart. Als het een informelere uitvaart betreft volstaat een zwart overhemd of zwarte coltrui op een nette broek en is een jasje niet nodig. Een spijkerbroek is dus niet helemaal de bedoeling en daarom ook niet aan te raden. Mocht het een formelere uitvaart zijn, dan staat op de rouwkaart vaak ook een dresscode vermeld. Probeer je in dat geval ook daadwerkelijk aan deze dresscode te houden, want het zou goed kunnen dat deze wel een jasje voorschrijft.

Als je niet zeker weet hoe formeel de uitvaart zal zijn, is het raadzaam om zo netjes mogelijk voor de dag te komen. In dat geval geldt de stelregel: beter overdressed dan underdressed. Nette kleding wil in ieder geval zeggen dat er geen vlekken of gaten te bespeuren zijn. Daarnaast zijn felle kleuren en kleding met opdruk uit den boze, evenals grote horloges of andere sieraden.