Het verschil tussen de koffiebonen Robusta en Arabica

Voordat we het kunnen hebben over hoeveel cafeïne er in espresso en andere soorten koffie zit, is het handig om de relatie tussen de soort koffiebonen en cafeïne toe te lichten. De bekendste koffiebonen zijn de Arabica en Robusta, maar hier zit een groot verschil in. Zo heeft de Robusta koffie bijna tweemaal zoveel cafeïne als Arabica koffie.

Dit heeft te maken met de hoogte waarop de bonen groeien. De koffieplant maakt namelijk cafeïne aan om zichzelf te beschermen tegen ziektes en parasieten. Omdat de Robusta bonen groeien op een lager gelegen stuk met meer parasieten, dient het zichzelf te beschermen. Dat doet de boon – je raadt het al – met cafeïne. Daarentegen groeien de Arabica bonen een stuk hoger en bevatten ze minder cafeïne.

Waarom zit er minder cafeïne in een espresso?

De cafeïne in koffie komt vrij als het in aanraking komt met water. De hoeveelheid is daarom afhankelijk van de tijd dat het koffiemaalsel in aanraking is met water. Omdat bij filterkoffie het water langzaam door het maalsel loopt is de extractie opbrengst van de cafeïne 100%. Bij espresso is het daarentegen maar 75%-85% omdat het water onder hoge druk door de vermalen koffiebonen wordt gepest. Door de contacttijd tussen het maalsel en het water is de hoeveelheid cafeïne in een espresso in verhouding een stuk minder dan bij filter koffie.

waarom in espresso minste cafeine

Hoeveel cafeïne zit er in een espresso?

Een espresso is één van de meest gedronken koffies in Nederland. Eén kopje van 50ml heeft ongeveer 60mg cafeïne. Dit verschilt wel weer per boonsoort. Daarentegen heeft een filter koffie van 125ml, 85 mg cafeïne. Dit betekent dat espresso minder cafeïne bevat per consumptie. Maar als je net zoveel milliliter espresso als filter koffie wil, is het cafeïnegehalte veel hoger. Geniet daarom maar extra van je kleine kopje espresso.