10. Cortado

Op nummer 10 van de meest gedronken koffies in Nederland staat de cortado. Deze naam zegt je misschien niet zo heel veel, maar het is een geliefde koffiesoort in Nederland. Een cortado is een koffie met espresso als basis waar warme melk aan toegevoegd is om de smaak wat minder bitter te maken. De verhouding van warme melk moet in een cortado zo tussen de 30 en 50% liggen. De cortado wordt vooral gedronken in landen als Portugal, Spanje en Cuba maar is dus ook één van de lievelingskoffies in Nederland.

9. Ristretto

Op nummer negen vinden we de ristretto. Dit is een hele kleine, maar vooral heel sterke, kop koffie. De ristretto is nog kleiner dan de normale espresso en heeft maar een inhoud van 15 tot 20 ml. Vaak drinken mensen deze in twee slokken op. Het is dus een hele sterke koffiesoort die niet voor iedereen weggelegd is. Toch is het populair in Nederland en geeft het je meteen de cafeïne boost die je nodig hebt in de vroege ochtend. Het grappige is dat het Italiaanse ‘ristretto’ ‘beperkt’ betekent in het Nederlands. De naam past dus goed bij de kleine hoeveelheid.

8. Espresso Macchiatio

De espresso macchiato staat ook wel bekend onder de naam caffè macchiato. Het is in principe een espresso met een klein beetje melk en melkschuim. De espresso wordt dus aangemengd met een klein scheutje warme melk. Daar bovenop zit weer een klein laagje opgeschuimde melk. In ‘koffie termen’ zou je dan kunnen stellen dat de espresso geen espresso meer is omdat er melk aan is toegevoegd. Toch zorgt de opgeschuimde melklaag ervoor dat er macciato aan toegevoegd kan worden waardoor het toch een espresso macchiato is geworden.

7. IJskoffie (met ijsblokjes)

De ijskoffie staat op nummer zeven in de 10 meest gedronken koffies in Nederlandmaar dan specifiek ijskoffie dat met ijsblokjes gekoeld wordt. Deze koffiesoort is natuurlijk heerlijk in de warme zomerdagen maar kan het hele jaar door lekker als verfrissing gebruikt worden. IJskoffie dat wordt gekoeld met ijsblokjes zal dus ook meer een koffiebasis op water hebben. Niet iedereen vindt deze versie van de ijskoffie lekker omdat de koffie smaak erg sterk kan zijn, maar dat is ook wat het zo’n populair drankje maakt.

10 meest gedronken koffies in Nederland

6. IJskoffie (met roomijs/koude melk)

Zoals al beschreven is, kun je ijskoffie ook nog op een andere manier maken. Daarom staat de ijskoffie met roomijs of koude melk in de lijst met de meest gedronken koffies in Nederland op de nummer zes. De naam zegt het eigenlijk al: de koffie wordt dus koud gemaakt door middel van koude melk of roomijs. De ijskoffie is hierdoor een stuk dikker en romiger, wat voor velen net wat lekkerder is dan ijskoffie met ijsblokjes. Ook voor de wat jongere generaties is de ijskoffie een lekkere overstap in het drinken van milkshakes naar koffie.

5. Koffie verkeerd

De koffie verkeerd heeft een heerlijk Nederlands tintje doordat we deze naam zelf hebben verzonnen. Koffie verkeerd is de benaming voor koffie waar ‘gewone’ melk aan is toegevoegd in tegenstelling tot bijvoorbeeld koffiemelk of room. Het is een simpele koffiesoort maar staat niet voor niks op nummer vijf.

4. Latte Macchiato

De latte macchiato is eigenlijk precies wat de naam al zegt: melk met koffie. Maar in welk opzicht is deze soort dan anders dan bijvoorbeeld de koffie verkeerd? Het verschil tussen die twee zit in de volgorde waarop de koffie wordt gemaakt en welke koffiesoort je als basis gebruikt. Bij een latte macchiato wordt er eerst melk gebruikt en wordt de koffie, wat een espresso basis is, over de melk heen geschonken. De koffie verkeerd heeft eerst zwarte koffie waar vervolgens melk aan wordt toegevoegd.

10 meest gedronken koffies Nederland

3. Espresso

Dan zijn we alweer aangekomen bij de nummer drie: de espresso. Dit is een sterke koffiesoort die door middel van een kleine hoeveelheid water, onder hoge druk, door fijngemalen koffie geperst wordt. Hierdoor ontstaat er dus een hele sterke koffie dat eigenlijk een combinatie is van heet water en koffiebonen. Het is niet voor niks een klassieker en dat deze op nummer drie staat in de 10 meest gedronken koffies in Nederland, verbaasd dan ook niemand.

2. Cappuccino

Op nummer twee vinden we een andere klassieker: de cappuccino. Je denkt misschien dat dit van oorsprong een Italiaanse variant is, maar wist je dat de cappuccino eigenlijk uit Wenen komt? In een cappuccino is het belangrijk dat de verhoudingen tussen koffie, melk en melkschuim precies gelijk is. De melkschuim moet de perfecte dikte hebben en dat is altijd makkelijk te testen: leg je lepeltje voorzichtig op de schuim en als de lepel erop blijft liggen, dan heb je de perfecte cappuccino te pakken.

1. Zwarte koffie

Nederland zou Nederland niet zijn als de nuchterheid ook niet zou doorschemeren in deze lijst van 10 meest gedronken koffies in Nederland: de zwarte koffie blijkt toch de meest favoriete koffiesoort te zijn. Zwarte koffie is heel simpel gewoon een bakje koffie zonder enige toevoegingen van melk of suiker. De manier waarop de koffie is gezet (cupjes, oploskoffie, filterkoffie of koffiebonen) maakt voor deze benaming niet uit. Lekker simpel dus.

zwarte koffies 10 gedronken Nederland

Hoe zet je deze verschillende koffies?

We weten nu precies welke koffies het meest gedronken worden in Nederland, maar hoe zet je die lekkere koffies dan? Tip van de redactie: met de nieuwe Saeco Xelsis Suprema. Dit is een prachtige nieuwe espressomachine van het merk Saeco.

 

Deze volautomatische espressomachine is helemaal uitgerust met nieuwe, slimme technologie waardoor jij de lat voor lekkere koffie ontzettend hoog kan leggen. Saeco bestaat al sinds 1981 en heeft kwaliteit, het echte Italiaanse koffiegevoel en details voorop staan. Dit is dus ook goed terug te zien in de Saeco Xelsis Suprema. Met dit apparaat kun je 22 verschillende drankvariaties creëren die je helemaal zelf kunt aanpassen. Je voegt je koffiebonen toe aan de espressomachine en de BeanMaestro-technologie zorgt ervoor dat je alle instellingen kunt aanpassen op de door jouw gekozen boon. Ook kun je met de CoffeeMaestro het smaakprofiel van je koffie aanpassen. Er zijn drie verschillende smaakprofielen beschikbaar: zoet en romig (delicato), gedurfd en rijk (forte) of juist intens en vol (intenso). De innovatieve technologie van de Saeco Xelsis Suprema zorgt ervoor dat jij de lekkerste kopjes koffie kunt zetten.