De geschiedenis van spijkerbroeken

Even een kleine geschiedenislesje over spijkerbroeken voordat we kunnen vertellen waar de kleine metalen knopjes voor zijn. En daarvoor moeten we eventjes terug naar 1870. De beroemde kleermaker Jacob Davis kreeg in 1870 de opdracht een broek te maken voor een hardwerkende houthakker. Hij was opzoek naar een broek die stevig genoeg was om het harde werken aan te kunnen. Davis kwam op het idee om een doek van katoen te gebruiken en deze op de zwakke punten te verstevigen met naden en koperen klinknagels (de spijkers). Dit nieuwe ontwerp was een razend succes en om dit succes te kunnen uitbreiden benaderde Davis zijn fabrikant Levi Strauss (ja, van de legendarische Levi’s broeken) om gezamenlijk een patent op dit nieuwe design te leggen. De bekende Levi jeans zijn dus sinds 1872 dé spijkerbroek die we allemaal goed kennen.

Kleine metalen knopjes op je favoriete jeans

Maar waar zijn dan die kleine metalen knopjes op je jeans voor? Ze zijn namelijk niet alleen op Levi’s jeans te vinden; ook andere spijkerbroeken hebben ze. Een groot probleem voor de werkende arbeiders was dat de hoeken van de broekzakken erg snel gingen slijten. Dit is natuurlijk hartstikke zonde en bracht Davis op een goed idee: kleine metalen klinknagels gebruiken om zo de zakken steviger te maken en het scheuren tegen te gaan.

Inmiddels is – volgens velen – het design van jeans in zoverre verbeterd dat deze kleine metalen knoopjes niet meer van belang zijn op de jeans. Toch zijn deze knoopjes gebleven: niet omdat ze nog functioneel zijn, maar juist omdat het esthetisch juist zo bekend is geworden. De knoopjes zitten er tegenwoordig dus alleen nog maar op omdat ze onderdeel zijn van het unieke design.

Naast de kleine metalen knopjes vind je vaak ook nog een klein mini-zakje net boven je normale broekzak. Ook deze mini-zak heeft een interessante geschiedenis. Dit is waarom elke spijkerbroek zo’n klein broekzakje heeft.