Alle spijkerbroeken hebben dit kleine broekzakje

Je ziet geen spijkerbroek zonder dit kleine broekzakje. Er past bijna niets in en je zou misschien denken dat het nutteloos is. Het is wel weer zó vanzelfsprekend dat het in je spijkerbroek zit, dat je je misschien nog nooit hebt afgevraagd waar die nou eigenlijk voor dient. Ook al loop je er misschien wel dagelijks mee rond.

 

Jacob Davis en Levi Strauss ontworpen de spijkerbroek

Jacob Davis kwam met de uitvinding van de spijkerbroek. Samen met Levi Strauss ontwikkelde hij in 1873 de kenmerkende broek. Wat een spijkerbroek een spijkerbroek maakt, is dat het klinkangels heeft die de broek verstevigen. Hierdoor zou de broek niet scheuren of kapot gaan tijdens zwaar werk.

Dit broekzakje had een belangrijke functie

Vanaf het begin af aan was dit kleine zakje al onderdeel van de spijkerbroek. Het had de functie om er een zakhorloge in te kunnen bewaren. Deze voegde ze aan de spijkerbroek toe om dat sommige werklui geen gepaste plaats hadden om het zakhorloge mee te dragen. In dit zakje paste die perfect en kon je hem makkelijk overal mee naartoe nemen. Zonder zakhorloge wist je niet hoe laat het was en daarom was het essentieel om een zakhorloge bij je te hebben.

Zakhorloge

Het zakje is er slechts nog voor de stijl

De spijkerbroek is nagenoeg altijd hetzelfde gebleven. Ook al gebruikt bijna 150 jaar later niemand het zakje meer om een zakhorloge met zich mee te dragen, zit het zakje nog steeds in de spijkerbroek. Dit heeft ervoor gezorgd dat een spijkerbroek niet meer compleet is zonder dit zakje.