Hoeveel slaap hebben mannen en vrouwen nodig?

Volgens de National Sleep Foundation hebben volwassenen gemiddeld 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Toch blijkt uit een interview van de Daily Mail met een Britse slaap Expert dat vrouwen gemiddeld 20 minuten langer slapen dan mannen. Dit verschil kan te maken hebben met verschillende factoren. Wij leggen het aan je uit.

 

Hormonen

Vrouwen hebben ongeveer 31 dagen te maken met een hormoonrollercoaster, terwijl de ‘cyclus’ van mannen maar 1 dag duurt. Die maandelijkse schommelingen van oestrogeen en progesteron kunnen de slaap van vrouwen ontzettend in de war schoppen. Mannen hebben daar minder last van. Geen gedoe, geen maandelijkse hormonale veranderingen.

Multitasken

Veel vrouwen zijn koninginnen in multitasken. Terwijl mannen vaak focussen op één ding, doen vrouwen honderd dingen tegelijk. Geen wonder dat ze meer slaap nodig hebben om weer helemaal op te laden. Multitasken is een soort energievreter.

Hersenen op volle toeren

Dr. Jim Horne is een professor van de Loughborough University Sleep Research Centre in het Verenigd Koninkrijk. Hij deed onderzoek naar de hersenactiviteiten van vrouwen en mannen tijdens het slapen. Hier kwam uit dat vrouwen meer hersenactiviteit hebben tijdens het slapen, wat dus ook kan leidden tot vermoeiender wakker worden.

Hebben mannen echt minder slaap nodig dan vrouwen?

Hebben mannen daadwerkelijk minder slaap nodig? Het ligt moeilijker dan dat. Hormonen, multitasking, slaapkwaliteit en hersenactiviteit spelen allemaal een rol, maar het verschilt ook per persoon. Er zijn dus een hoop onderzoeken naar de slaap van mannen en vrouwen, maar toch is er nog nooit een wetenschappelijk statement geweest dat ondersteunt dat alle vrouwen meer slaap nodig hebben dan mannen. Maar dat sommige vrouwen vaak wel meer slaap nodig hebben, komt puur doordat hun brein de hele dag door rondjes maakt en hun hormonen door het lichaam razen.

Het belangrijkste is dat je met energie wakker wordt en elke dag genoeg slaap krijgt. Wist je dat je er minder aantrekkelijk uit gaat zien, als je te weinig slaap krijgt? Dat willen we ook niet hebben natuurlijk.