Slapen maakt je aantrekkelijker

Dat slaap belangrijk is weten we allemaal wel. Een paar nachtjes slecht slapen en je voelt je gelijk een stuk minder fit, je bent de hele tijd moe en er met je hoofd niet helemaal meer bij. Zonder slaap heeft je lichaam niet genoeg de mogelijkheid om uit te rusten en te herstellen. Dat heeft dan weer een negatief effect op onder andere je gezondheid en je concentratie. En dus blijkbaar ook op hoe aantrekkelijk mensen je vinden. Niet zo gek eigenlijk, want meestal loop je na een nacht te weinig slaap rond met kleine oogjes.

Slaaptekort voor een onderzoek

Het Zweedse Karolinska Institutet deed onderzoek naar de invloed van slaap op aantrekkelijkheid. Dat deden ze met 23 gezonde mannen die eerst een nachtje uitgeput werden. Ze mochten slechts 5 uur slapen en moesten daarna maar liefst 31 uur wakker blijven. Daarna werd er een foto gemaakt waarop zij er natuurlijk goed uitgeput uitzagen.

Maar met één foto per kandidaat ben je er natuurlijk nog niet, dus mochten de deelnemers een paar dagen een goede nachtrust halen. Daarna werd er een tweede foto genomen. Op onderstaande foto – afkomstig uit het onderzoek – zie je het verschil tussen de twee. Links heeft de man genoeg geslapen, rechts heeft hij last van een slaaptekort.

Slaap onderzoek Karolina Institutet

Wat vonden de vrouwen ervan?

Een andere groep studenten, waaronder 65 vrouwen, mocht daarna bepalen op welke foto zij iemand aantrekkelijker, gezonder, meer uitgerust en betrouwbaarder vonden lijken. Je ziet waarschijnlijk al wel aankomen wat het resultaat was van het onderzoek. De studentes vonden de mannen op de foto waar ze genoeg hadden kunnen slapen er aantrekkelijker en gezonder uitzien. Het enige waar de ‘slaperige’ foto niet lager scoorde was de betrouwbaarheid van de persoon.

Ben je dus van plan om iemand te versieren? Zorg dan eerst maar eens dat je goed uitgeslapen bent zodat je je van je beste kant kunt laten zien. Het is dus hoog tijd voor een schoonheidsdutje.