Veel mannen krijgen in hun dertigerjaren een buikje

De meeste mannen krijgt rond zijn 30ste al een zichtbaar buikje, dat is de pijnlijke waarheid. Ten eerste komt dat doordat er meer calorieën binnenkomen dan dat er wordt verbrand. We bewegen simpelweg minder omdat we een volwassen baan hebben, kinderen krijgen of minder fanatiek sporten. Maar dat is niet alles. Wanneer je ouder wordt zal je lichaam minder testosteron gaan produceren.

Zoals we allemaal wel weten, is testosteron is een ontzettend belangrijk hormoon voor onder andere de opbouw van spierweefsel. Je zal als man meer vet vasthouden wanneer het testosterongehalte in je lichaam daalt. En waar komt dat vet dan terecht? Je raadt het al: bij de buik.

mannen buikje waarom krijgen

Er zit een groot verschil tussen hoe mannen en vrouwen hun vet opslaan. Bij vrouwen zit vet voornamelijk onder de huid en wordt dit vet verspreid over het hele lichaam. Dit werkt bij mannen anders. Bij mannen zit visceraal vet (orgaanvet) diep in de buik. Dat heeft vooral te maken met het ‘mannelijke’ testosteron en het ‘vrouwelijke’ oestrogeen. Deze twee hormonen hebben veel invloed op hoe vet wordt opgenomen en opgeslagen. Oestrogeen draagt bij aan de opslag van onderhuids vet en testosteron houdt de opstapeling van visceraal vet tegen.

Een te grote buik brengt gezondheidsrisico’s met zich mee

Veel mensen zien liever zo min mogelijk buikvet op hun lichaam. Dat heeft verschillende redenen. Natuurlijk heeft het vaak te maken met de uitstraling van iemand. We willen tenslotte fit ogen, wat vaak ook een boost voor het zelfvertrouwen is. Maar de belangrijkste reden heeft te maken met de gezondheid. “Je hebt het onderhuidse vet en vet dat in de buikholte tussen de organen zit.” Het laatstgenoemde kan schadelijk zijn, als je er te veel van hebt, legt Jaap Seidell (hoogleraar Voeding en Gezondheid) uit. Buikvet verhoogt namelijk de kans op ziekten zoals diabetes, kanker en hart- en vaatziekten.

Ben je benieuwd hoe jij dat buikje makkelijk weg kan trainen?  Lees dan de tips om buikvet weg te werken.