Stress

Stress kan op veel verschillende manieren je slaap verstoren. Het zorgt namelijk voor een stofje waardoor je op scherp staat. Verder kunnen ook opdringerige gedachten en onrustige gevoelens ervoor zorgen dat je ’s nachts vaak wakker wordt.

Darmbacteriën

Onderzoek heeft aangetoond dat darmbacteriën je ook wakker kunnen houden. Dit vindt vaak plaats in combinatie met stress. Zo roei je door het stresshormoon de verkeerde bacteriën uit. Hierdoor neemt je lichaam minder voedingsstoffen op, wat op den duur je slaap kan beïnvloeden. 

Bloedsuikerspiegel

Sommige mensen ervaren tijdens het slapen een dramatische daling van de bloedglucosewaarden. Als dit gebeurt, sturen de bijnieren een signaal naar de hersenen die dan het stresshormoon aanmaken waardoor de bloedglucosewaarden weer omhoog gaan. Als je hiervan wakker wordt, kan het helpen om een lichte snack te nemen zodat je bloedsuikerspiegel gestabiliseerd wordt. 

Alcohol of sigaretten vlak voor het slapen

Iedereen weet dat het slecht voor je is om vlak voor het slapen cafeïne te drinken. Maar volgens een studie zijn alcohol en sigaretten misschien nog schadelijker. Vermijd dit zo’n vier uur voordat je naar bed gaat.

Jij wordt 's nachts wakker door: Alcohol of sigaretten vlak voor het slapen

Tekort aan voedingsstoffen

Als je bepaalde voedingsstoffen mist, kan het de duur van je slaap beïnvloeden. Zo gaan een lage vitamine D-gehalte en slaapproblemen vaak hand in hand. Ook kan een te hoog melatoninegehalte allerlei slaapproblemen veroorzaken. 

Hormonaal probleem

Als je ’s nachts wakker wordt, kan dit te maken hebben met je hormonale balans. Vooral vrouwen hebben hier last van. Zo krijgen ze tijdens hun menstruatie minder progesteron, het ontspannende hormoon, waardoor het moeilijker kan zijn om te slapen. Dus mocht je vriendin haar maandelijkse periode hebben en moe zijn, dan weet je dat ze er niet veel aan kan doen.

Slaapapneu

Met slaapapneu ervaar je korte adempauzes tijdens het slapen. Dit kan de hele nacht door enkele keren gebeuren. Deze ademhalingsstoornis zorgt niet alleen voor een slechte nachtrust, maar vaak ook voor hoofdpijn als je wakker wordt. 

Nocturie

Meerdere keren opstaan om naar de wc te gaan, ofwel nocturie, kan ook een negatieve invloed hebben op je slaap. Zo kan het bijvoorbeeld moeilijk zijn om weer in slaap te komen.

Jij wordt 's nachts wakker door: Nocturie

Prediabetes

Als je ’s nachts vaak naar de wc gaat kun je ook last hebben van prediabetes. Zowel type 1 als type 2-diabetes kunnen zorgen voor een slapeloze nachten. Een stijgende bloedsuikerspiegel is niet alleen de oorzaak van prikkelbaarheid en hoofdpijn, maar ook van de aanhoudende drang om te plassen.

Problemen met je lever

Mensen met een slechte levergezondheid worstelen vaak met slapeloosheid. ’s Nachts wakker worden en moeilijk in slaap komen. Dit komt doordat je lever een van de belangrijkste hormonen die je slaapritme reguleert, genaamd melatonine aanmaakt. Als je lever hier problemen mee heeft, kan het zijn dat je niet goed slaapt.

Problemen met de schildklier

Net zoals leverproblemen, kan een probleem met de schildklier ervoor zorgen dat je slaap ’s nachts verstoord wordt. Dit is vooral wanneer je schildklier te veel schildklierhormonen produceert.

Een verschoven ritme

Als laatste is een jetlag een slaapverstoorder. Het treedt vaak op als je door twee of meerdere tijdzones reist, maar ook als je herhaaldelijk laat opblijft. Zo verschuif je namelijk je ritme, waardoor je vaak wakker wordt in de vroege uurtjes. Om de symptomen te bestrijden doet voldoende blootstelling aan natuurlijk licht al wonderen.