Waarom heb je last van hoofdpijn in de ochtend?

Wakker worden met hoofdpijn is natuurlijk niet fijn. Maar uit onderzoek van Archives of International Medicine is gebleken dat 1 op de 13 mensen elke ochtend hoofdpijn heeft. Hoewel het vaak moeilijk is om te achterhalen waar het precies vandaan komt, heeft het eigenlijk altijd wel een oorzaak.

 

Slaapapneu

Eén van de meest voorkomende redenen van hoofdpijn is slaapapneu. Vaak betekent dit dat je tijdens het slapen tijdelijk stopt met ademen. Volgens slaapgeneeskundige Alex Dimitriu kun je ook koppijn krijgen door snurken. Want snurken leidt, net zoals slaapapneu, tot zuurstofgebrek. Dit zorgt dan weer voor die bonkende hoofdpijn in de ochtend. Ben jij een snurker en word je vaak wakker met hoofdpijn? Raadpleeg dan de dokter om dit te behandelen.

Slaapgebrek

Ben jij tot laat in de nacht nog bezig op je telefoon en slaap je weinig? Dan kun je ook wakker worden met hoofdpijn. Iets wat hier niet tegen helpt is het drinken van koffie. Vooral ’s avonds is koffie drinken niet goed voor je. Probeer het daarom in te ruilen voor bijvoorbeeld gemberthee en pak minimaal die zeven uurtjes slaap per nacht.

Apart slapen in een huwelijk

Uitdroging

Sowieso helpt goed drinken tegen hoofdpijn, maar vooral water is heel belangrijk. Als je een hele dag geen water drinkt, kan het zijn dat je hier erge koppijn van krijgt. Hetzelfde geldt voor het drinken van alcohol voordat je naar bed gaat. Dit komt doordat je lichaam uitdroogt waardoor je last kan krijgen van hoofdpijn. Ook kan depressie een boosdoener zijn. Dus heb je de laatste tijd het gevoel dat je niet lekker in je vel zit? Misschien is het dan verstandig om langs de dokter te gaan.

Tandenknarsen

Als laatste kan tandenknarsen zorgen voor barstende koppijn. Het is niet bijzonder, want zeker acht procent van de volwassenen knarst ’s nachts op hun tanden. Vraag daarom aan je partner of een familielid of je knarst in je slaap. Hier zijn namelijk hele makkelijke oplossingen voor. Zo kun je bij de dokter of fysio speciale oefeningen krijgen om het af te leren en ook doet een bitje wonderen.