Goed ventileren van de slaapkamer is belangrijk

Volgens Puk van Meegeren, de energie-expert van Milieu Centraal, is het niet verstandig om de kou buiten te houden om te voorkomen dat de energiekosten omhoog gaan. “Ventileren kost wat energie, maar het is geen energieverspilling, want je hebt het wel nodig voor gezonde lucht in huis.” Verder vertelt ze dat ‘uit onderzoek blijkt dat de lucht in veel slaapkamers ongezond is door te weinig ventilatie.’┬áDit kan je makkelijk verbeteren als je simpelweg je raam zo nu en dan even open zet.

 

Als je dit doet moet je er wel op letten dat je de verwarming niet aan laat staan. Op deze manier zorg je namelijk wel voor energieverspilling. Pak dan gewoon een lekkere dikke deken of een pyjama waardoor het niet zo koud is in bed. Je hoeft verder ook niet bang te zijn dat het gaat vriezen in je kamer als je je raam op een kier zet. De temperatuur daalt hoogstens een aantal graden, maar het zal niet gaan vriezen. Je zou je raam wel dicht kunnen houden als je in een huis woont met een mechanische ventilatie. Maar met een open raam krijg je toch meer frisse lucht binnen.

Waarom raam open als je gaat slapen?

Waarom moet je raam open tijdens het slapen?

Frisse lucht is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je slaapkwaliteit. Zo zegt Jelle Laverge, docent bouwfysica aan de Universiteit Gent: “Om je goed uitgerust te voelen, is goede luchtkwaliteit van belang. Slapen met het raam open helpt.” Ook zal je sneller in slaap vallen als je raam open staat. “Om in slaap te vallen heb je een wat koudere omgeving nodig om de kerntemperatuur van je lichaam omlaag te brengen. We bedekken ons ook beter wanneer we slapen, dus dan kan de temperatuur wat dalen.” zei Jelle Laverge. “We merken vrij consistent dat mensen die in een ruimte slapen met goede luchtkwaliteit, ’s ochtends zelf vinden dat ze beter hebben geslapen en zich beter uitgerust voelen.

 

Tips voor de beste ventilatie

Als je je raam open ze, moet je ervoor zorgen dat er minimaal anderhalve centimeter tussen de deurpost en de deur zit. Dit zorgt ervoor dat de gebruikte lucht ook weer uit je kamer kan. Mocht het nu heel hard regenen of waaien, zet dat je raam op een kiertje. Op deze manier krijg je alsnog genoeg frisse lucht. Vind jij het als nog te koud als je onder een extra deken slaapt? Gebruik dan een elektrische deken met een timer in plaats van de verwarming. Hiermee krijg je het toch warm met een open raam. Als laatste kan je en CO2 meter kopen om te checken of je genoeg ventileert.