Waarom huilen we eigenlijk?

Veel mensen vinden het maar stom als ze moeten huilen. Maar wanneer je je volledig overgeeft aan het tranenlaten, kan het best fijn zijn. Maar waarom huilen we precies?

Natuurlijk is het een uiting van woede, verdriet, angst of een andere emotie. Je ogen produceren daarbij zoveel vocht. dat de tranen over je wangen rollen. Huilen is eigenlijk iets heel moois: je lichaam troost zichzelf.

Huilen zorgt namelijk dat je kan ontladen en het zorgt voor een ontspannen gevoel. Dat komt door de endorfine die er vrijkomt. Door dit stofje zal je ook ervaren dat je even minder last hebt van de emotie waar je daadwerkelijk door moet huilen.

huilen mannen en vrouwen

Waarom mannen en vrouwen moeten huilen

En wat blijkt dus uit onderzoek: mannen huilen om compleet andere dingen dan dat vrouwen dat doen. Er werd een onderzoek gedaan onder 800 Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar. Daarvan hadden de mannen gemiddeld negen keer gehuild in een jaar. De vrouwen gemiddeld 33 keer. Overigens is het niet gek dat mannen minder snel huilen: we hebben het mannelijke hormoon testosteron in ons lichaam zitten, die ervoor zorgt dat de drempel van emoties veel hoger ligt.

En het grote verschil in waarom we huilen is dat mannen vaker huilen van vreugde, terwijl vrouwen sneller huilen uit woede. Volgens het blad Psychologie Magazine, die het onderzoek hield, is het niet gek dat wij mannen niet zo vaak huilen uit woede.

Mannen uiten onze woede en frustratie anders dan vrouwen

“Vrouwen huilen vaker uit woede, angst en teleurstelling dan mannen. Waarschijnlijk uiten mannen hun frustratie of onmacht in zo’n situatie eerder in agressie en zijn vrouwen geneigd hulpeloos te reageren. Bij mannen wellen weer vaker tranen op van ontroering of vreugde.” Doordat de vrouwen in het onderzoek vaak aangaven dat ze de laatste keer huilden van verdriet, kwam verdriet voor 65% van de ondervraagden naar voren als reden van huilen.