Heb jij ook een vrouwelijke partner die vaak klaagt over koude handen en voeten? Dan ben je dus zeker niet de enige. Vrouwen lijken ook meer moeite te moeten doen om het warm te krijgen. Als je wel eens samen onder de douche hebt gestaan, heb je vast gemerkt hoe heet vrouwen douchen, terwijl jijzelf de warmte knop het liefst een stukje minder hard zet. Ook ’s avonds in bed kan het nog wel eens schrikken zijn als je ineens een paar koude handen en voeten tegen je aan geduwd krijgt. Maar toch zit er wel degelijk een kern van waarheid in. Het is nu zelfs wetenschappelijk bewezen dat vrouwen daadwerkelijk vaker koude handen en voeten hebben.

 

Waarom hebben vrouwen het vaak kouder dan mannen?

Iedereens lichaam heeft een bepaalde temperatuur. Over het algemeen zijn deze temperaturen ongeveer hetzelfde als je kijkt naar het biologische mannen- en vrouwenlichaam. Maar toch zijn er wel een aantal belangrijke verschillen te vinden. Allereerst is het zo dat mannen over het algemeen een meer warmte produceren dan vrouwen. Dit komt door de verschillende samenstellingen van het lichaam: vrouwen hebben gewoonlijk een hoger vetpercentage terwijl mannen meer spier hebben. Organen en spieren produceren veel warmte terwijl gebieden met veel vet dit dus in mindere maten doen. Omdat mannen dus doorgaans meer spier hebben, produceren zij ook meer warmte. Ten tweede is het zo dat vrouwen juist een hogere interne temperatuur hebben. Dit verschil is maar klein, zo’n 0,3 graden, maar zorgt er dus wel voor dat vrouwen gevoeliger zijn voor koudere temperaturen van buitenaf. Vrouwen zijn dus gevoeliger voor temperatuurverschillen tussen binnen en buiten.

waarom vrouwen het koud hebben

Als laatste hebben de meest cruciale organen en gebieden in het lichaam ook de meeste warmte nodig. Het lichaam zorgt er dus voor dat deze belangrijke gebieden als eerste het meeste warmte krijgen om te overleven. Daarnaast lijken bloedvaten van vrouwen sneller samen te trekken waardoor er dus minder bloed naar de minder belangrijke plekken gaan: datgene wat het verst weg ligt van je hart. Je raadt het al, de handen en voeten.

Wat kun je tegen koude handen en voeten doen?

Maar wat kun je dan doen om koude handen en voeten tegen te gaan? Je kunt natuurlijk handschoenen en dikke sokken dragen voor je naar buiten gaat, maar er zijn ook nog andere tips die je aan je partner kan doorgeven. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om toch dat lekker warme kopje koffie te laten staan. Ja, je hoort het goed. In koffie zit namelijk cafeïne en dit zorgt ervoor dat bloedvaten sneller samentrekken. Het bloed stroomt er dan dus ook niet goed meer doorheen en dat leidt tot koude handen en voeten. En lekkere glühwein daarentegen, zal de bloedvaten juist doen openen door de alcohol waardoor je het juist warm kan krijgen. Verder moet je ervoor zorgen dat je lichaam genoeg energie krijgt om je lichaam op temperatuur te houden: goed eten dus. Lees ook: 5 tips om jouw huis goedkoop warm te krijgen.