Het groot nadeel van elektrische auto’s

Elektrische auto’s hebben vele voordelen, maar natuurlijk ook nadelen. Een ontzettend groot nadeel is dat elektrische auto’s gevoelig zijn voor ongevallen. Als er bij een elektrische auto wat kapot gaat is de reparatie vaak ontzettend duur, al helemaal wanneer de accu wordt beschadigd.

Bij een beschadiging van de accu moet deze in de meeste gevallen worden vervangen en het verwisselen van een accu is ontzettend duur. Als koper ben je dan al gauw heel veel geld kwijt. “Men koopt elektrische auto’s uit duurzaamheidsoverwegingen,” zegt onderzoeksdirecteur bij risico-onderzoeksbedrijf Thatcham Research, Matthew Avery. “Maar een elektrische auto is niet erg duurzaam als je na een kleine botsing de accu moet vervangen.”

Elektrische auto’s zijn al snel total loss

Een nieuw accupakket kost bij een elektrische auto zeker tienduizenden euro’s  Het verwisselen van zo’n accu is financieel gezien dan ook niet verstandig. Elektrische auto’s worden daarom al snel total loss verklaard. Bij sommige fabrikanten is dit een groter probleem dan anderen. Een goed voorbeeld hiervan is de Tesla Model Y. Deze wagen beschikt over een accupakket dat niet te vervangen is. De tesla Model Y kost zo’n 50.000 euro. Flinke pech dus wanneer jouw accu naar de knoppen is.

waarom elektrische auto's snel total loss

Elektrisch rijden toch minder milieuvriendelijk dan gedacht?

Nu het aantal elektrische voertuigen stijgen is de uitvoering van de batterijen cruciaal. “Bij de productie van batterijen voor elektrische auto’s ontstaat veel meer co2 dan bij de productie van modellen die op fossiele brandstof rijden. Dit zorgt ervoor dat elektrische auto’s duizenden kilometers moeten rijden voordat ze die extra uitstoot compenseren”, zegt Christoph Lauterwasser, directeur van het Allianz Center for Technology. “Als je het voertuig in een vroeg stadium naar de sloop moet brengen, ben je vrijwel alle voordeel in termen van CO2-uitstoot kwijt,” zo stelde Lauterwasser.

Het is dus zeer belangrijker om goed om te gaan met je wagen. Lees ook over de meest gemaakte fouten met de accu’s van elektrische auto’s. Voorkomen is beter dan genezen.