Hoe gaat de accu van je elektrische auto sneller kapot?

De autoaccu is een van de eerste auto-onderdelen die het begeeft als er slecht weer is. In de winter moet je accu namelijk hard werken om je auto te verwarmen, terwijl de kou zorgt voor mindere prestaties. Allereerst is het logischerwijs slim om een goede autoverzekering te nemen, vooral als het gaat om een elektrische auto. Wil je helemaal zeker van je zaak zijn? Voorkom dan deze vijf fouten en je loopt (veel) minder risico op problemen met je elektrische auto.

1. Korte autoritten

Het is slimmer om langere autoritten te maken in plaats van ‘even’ op en neer naar de supermarkt. Als je vaak voor korte ritjes in je auto stapt, dan geeft dat een enorme belasting aan je accu. Dit komt omdat de accu dan veel kracht levert tijdens het opstarten en weinig tijd heeft om op te laden, zeker als je daarnaast nog de autoradio en (stoel)verwarming gebruikt. Naast langere stukken rijden kan je dit probleem oplossen via regelmatig bijladen met een acculader.

2. Schakel alles uit

Iedereen weet dat het licht aan laten staan funest is voor je accu, maar er zijn meerdere energievreters in jouw bolide die invloed hebben op de prestaties. Denk hierbij aan 12-volt stekkers, dashcams en andere accessoires. Schakel dus alles uit.

onderhoud elektrische accu auto

3. Zet een auto nooit weg zonder maatregelen

Als je een auto wekenlang weinig tot niet gebruikt dan zorgt dit voor beschadigingen. Zelfs als je alles hebt uitgeschakeld blijft je accu namelijk spanning verliezen. Als je een klassieke auto wegzet dan is het verstandig om een druppellader met onderhoudsfunctie te gebruiken. En, mocht je de ruimte hebben, dan is het aan te raden om de auto binnen te parkeren.

4. Let op de waarschuwingssignalen

Als een accu overlijdt dan kon je dat meestal al zien aankomen aangezien je vrijwel altijd mankementen ondervindt van tevoren. Denk bijvoorbeeld aan een moeizaam startende motor. Controleer dus regelmatig of je accu nog in goede staat is door het dimlicht in te schakelen als je de motor start. Daalt de intensiteit van het licht uiteindelijk? Dan is het slim om even je wagen te laten checken en wellicht hoor je dan dat de accu toe aan vervanging is.

auto opladen

5. Vieze accu schoonmaken

Ook is het belangrijk om je accu regelmatig schoon te maken, anders ontstaan er namelijk lekstromen. Vooral de accupolen en aansluitingen moeten schoon blijven.