Duurzame kleding is goed voor het milieu

Een diner, een nieuw shirt. Een promotie, een nieuw pak. We zijn shoppen als een gewoonte gaan zien. Deze gewoonte is inmiddels goed voor 10% van de totale CO2-uitstoot. Het aantal verkochte items in de kledingindustrie is per jaar zo’n 100.000.000.000. Honderd miljard. Meer dan de helft daarvan wordt gemaakt van, jawel: fossiele brandstoffen als gas en olie. Maar 20% van alle kleding wordt gerecycled, de rest belandt op de vuilnisbelt. Kortom, ons koopgedrag draagt bij aan klimaatverandering. 

 

Wat valt er onder duurzame mode?

Duurzaam dit, duurzaam dat. Het is een hot topic, maar wat betekent het eigenlijk in de kledingindustrie? Duurzame kleding is een overkoepelende term waar de volgende waarden onder vallen: slow, circulair, eco-friendly en ethisch. Om een kledingstuk volledig duurzaam te noemen, moet deze aan alle voorwaarden voldoen. Hoe jij duurzame keuzes maakt? Dat leggen we je uit. 

Slow en circulaire mode

Als je ‘zo veel mogelijk’ combineert met ‘voor zo min mogelijk’: dan krijg je fast fashion. De kleding komt van bedrijven die snel in weten te spelen op trends en vervolgens massaal produceren. Dat jij elk seizoen een nieuwe garderobe aanschaft, dat is wat ze willen. Bij slow fashion draait het om capsule wardrobes, waarbij je maar zo’n stuk of dertig tijdloze items in je kast hebt hangen, van goede kwaliteit, die jaren meegaan. 

Zit die broek echt te krap en ben je de hoop verloren dat ie ooit wellicht weer past; maak er dan geen afval van. Met een ‘circulaire’ aanpak kijk jij of iemand anders er blij van wordt of dat je het materiaal kan hergebruiken. Wanneer kleding kapot is, laat je het repareren. Is er écht niks meer van over, breng het dan weg om het te laten recyclen.

Eco-friendly

Bij eco-fashion worden vragen gesteld als: hoeveel water wordt er gebruikt? Waarmee is de kleding geverfd? Van welke materialen is het gemaakt?

De helft van alle kleding is volgens het Wereld Natuur Fonds gemaakt van katoen. De katoenteelt is verantwoordelijk voor 11% van de pesticiden en 24% van de insecticiden. Bij biologische teelt is hier geen sprake van en wordt er gesponnen zonder toegevoegde chemicaliën. Het is daardoor minder schadelijk voor het milieu en de gezondheid van de boeren – die ook nog eens een stuk beter betaald krijgen. Dat biokatoen niet altijd duurder hoeft te zijn, blijkt wel uit het feit dat grote ketens die biologische kleding aanbieden voor dezelfde prijs als conventioneel katoen. Zo hoef jij niet om financiële redenen een duurzaam item uit te sluiten. 

Wil je zeker zijn dat jouw aankoop eco-friendly is? Zoek dan eerst online, informatie op over het soort materiaal. Hier alvast een aantal voorbeelden waarbij je meteen een go krijgt: linnen, hennep, lyocell, cupro, moda, viscose en natuurlijk biologisch katoen. 

De afkomst van je kleding

Met een beetje logisch nadenken, komen we er allemaal snel achter dat jeans, voor nog geen twintig euro, waarschijnlijk geproduceerd zijn in lagelonenlanden. Wees daarom nieuwsgierig: in welke omstandigheden wordt er gewerkt? Worden mensen met respect behandeld en krijgen ze een eerlijk loon? Verrijk je met kennis en verdiep je in jouw go-to merken. De trend van duurzaamheid komt puur doordat we iets bewuster nadenken.